Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Φυλλάδιο Συνδυασμού

 
 
Φίλες και φίλοι Ανδριώτες,
 
Απευθύνομαι σε εσάς, όχι σαν επαγγελματίας της πολιτικής, αλλά ως ενεργός πολίτης, ως Ανδριώτης που συναισθάνεται μαζί με εσάς την ανάγκη να αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει τον τόπο μας, θα ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική του ζωή.
 
Η φιλοσοφία του συνδυασμού συμπυκνώνεται στο ακρωνύμιο ΑΝ.ΔΡ.Ο.Σ.
ΑΝανέωση, που απαντά στην ανάγκη για αλλαγή προσώπων και του τρόπου, που αντιμετωπίζονται τα προβλήματά μας, μικρά και μεγάλα. Χρειαζόμαστε την έμπνευση που μπορούν να μας προσφέρουν οι ίδιοι Ανδριώτες. Αρκεί να τους ακούσουμε...

ΔΡ
άση για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, να σταθούμε ενεργά αλληλέγγυοι σε όσους έχουν ανάγκη, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την προοπτική όλων των κατοίκων του νησιού!

Όραμα... Αλήθεια, ποια εικόνα σχηματίζεται στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης “Άνδρος”; Ένας τόπος πράσινος και γαλάζιος, κατάφυτος και βραχώδης συνάμα, που ισορροπεί άριστα ανάμεσα στην παροχή υπηρεσιών και την αγροκτηνοτροφική παραγωγή, που “ζει” όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.
 
Συμμετοχή, που απλά σημαίνει “ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ”, το φως του Αιγαίου! Ο δημότης πρέπει να μετέχει, να ενημερώνεται και να ελέγχει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ευθύνες. Από την άλλη, ο Δήμος οφείλει να διευκολύνει κάθε διαδικασία συλλογικών αποφάσεων που κρίνουν το παρόν και το μέλλον μας!

Σας καλώ όλους, ως εγγυητής μιας συλλογικής προσπάθειας,
να στηρίξετε τον συνδυασμό μας.
Με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας μπορούμε να πετύχουμε πολλά
για την “Άνδρο της Ζωής μας”!

Γιάννης Καπάκης
 
____________________________________________________________
 
Για τα μικρά και τα μεγάλα της Άνδρου...
 
Ανεργία
Βελτίωση και προώθηση του Τουριστικού Προϊόντος: Διοργάνωση σεμιναρίων για τους επαγγελματίες του τουρισμού, “Κουζίνα του Αιγαίου” - “Κουζίνα της Άνδρου”, ανάδειξη της διαφορετικότητας της τοπικής μας κουζίνας, ως μοχλός προσέλευσης επισκεπτών.
 Προσέλκυση “εναλλακτικών” επισκεπτών – άνοιγμα σε σύγχρονες μορφές τουρισμού – χρήση τοπικών βοτάνων, καρπών, υδάτων ως θεραπευτικών μεθόδων, ως μεθόδων αποτοξίνωσης και ευεξίας, καθώς και για καλλυντική χρήση.
 
Αγροκτηνοτροφική παραγωγή, μελισσοκομία, αλιεία: Ενημέρωση και εκπαίδευση νέων και παλαιών παραγωγών, μέσω των υπαρχόντων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, την χρηστή εκμετάλλευση της γνώσης των παλιών καλλιεργητών (αλληλοδιδακτική) και την αναζήτηση εθελοντών για παροχή καλλιεργητικών σεμιναρίων. Ώθηση των παραγόμενων προϊόντων με “εξαγωγικό” προσανατολισμό (και προς τα ελληνικά αστικά κέντρα, και προς χώρες της ΕΕ) με πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα.
Ενεργοποίηση και υποστήριξη συνεργατικών παραγωγικών εταιρειών – συνεταιρισμών
Ίδρυση αγορών για την πώληση τοπικών προϊόντων.
 
Υποδομές
Καθαριότητα Οικισμών, Συντήρηση Περιπατητικού Δικτύου: Είναι σημαντικό να βρεθούν οι πόροι και οι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να διατηρούμε όλους τους οικισμούς μας καθαρούς, όχι μόνο τα “κέντρα” του νησιού μας. Το δίκτυο των παλαιών δημοτικών και επαρχιακών οδών (περιπατητικό δίκτυο) θα πρέπει να συντηρείται, αφού αποτελεί για το νησί μία εξαιρετική κληρονομιά και ένα μοναδικό στολίδι για τον τόπο.
 
Διαβαίνοντας τους δρόμους αυτούς νοιώθεις την ιστορία της Άνδρου να ξεπηδά από την κάθε πέτρα...
 
 
Μικρά έργα αποκαταστάσεων και συντήρησης σε όλα τα χωριά: Σε όλα τα χωριά θα πρέπει να πραγματοποιούνται έργα αποκαταστάσεων ζημιών και συντήρησης των δημόσιων χώρων, φροντίζοντας για τη δίκαιη κατανομή της ΣΑΤΑ, ώστε κάθε γωνιά της Άνδρου, κάθε χωριό, κάθε γειτονιά να έχει τη φροντίδα που της αξίζει.
Οδικό Δίκτυο: Συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και αποτελεσματικός έλεγχος των παράνομων διανοίξεων οδών, για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις περιουσίες των Ανδριωτών και το φυσικό περιβάλλον.
Υδροδότηση: Στις μέρες μας θα πρέπει κάθε οικισμός να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Φυσικά, δεν αρκεί το νερό να “φτάσει” σε όλους, θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε αυτόν τον τόσο πολύτιμο πόρο και να φροντίζουμε για την ορθολογική χρήση του και την αποφυγή της αλόγιστης σπατάλης. Η “Υδρούσα” δεν αποτελεί εξαίρεση στο πρόβλημα της σωστής υδροδότησης των επισκεπτών και των κατοίκων της.
Λιμάνια: Ανεύρεση πόρων για την ολοκλήρωση των εγκαταλελειμμένων από την Περιφέρεια έργων στα λιμάνια.
Διαχείριση Απορριμάτων – ΧΥΤΥ: Η διαχείριση των απορριμάτων θα πρέπει να ξεκινήσει για το σύνολο των κατοίκων της Άνδρου από το Α και να φτάσουμε βήμα – βήμα ως το Ω. Εκπαίδευση και ενημέρωση είναι η λύση στο πρόβλημα των απορριμάτων. Ανακύκλωση υλικών στην πηγή και προώθηση των οργανικών για κομποστοποίηση με στόχο την δραστική μείωση των υπολειμμάτων.
Βιολογικοί Καθαρισμοί: Θα πρέπει να συνεχιστούν βασικά έργα υποδομών, όπως η εγκατάσταση βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους μεγάλους οικισμούς της Άνδρου, ώστε να βελτιωθεί και η ποιότητα των υδάτων και να μειωθεί η πιθανότητα ρύπανσης των ακτών μας.
Ενέργεια – ΑΠΕ: Το θέμα της χρήσης των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, στα πλαίσια μιας κατ' αρχήν ορθής χρήσης της ενέργειας, όπου πολλές μικρές παρεμβάσεις και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και από την πλευρά των κατοίκων της Άνδρου, μονίμων, ημι-μόνιμων και επισκεπτών, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να πραγματοποιείται μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην πράξη. ΟΧΙ σε εγκαταστάσεις όλων των ειδών ΑΠΕ, που αλλοιώνουν το μοναδικό μορφολογικό τοπίο της Άνδρου, ΝΑΙ στην απεγκατάσταση των πυλώνων της ΔΕΗ, ΝΑΙ στην ενημέρωση των κατοίκων.
 
Πολιτισμός
Ενίσχυση - Προώθηση - Συνεργασία με τα Πολιτιστικά Ιδρύματα και τους Αθλητικούς, Θεατρικούς, Πολιτιστικούς, Φιλανθρωπικούς Συλλόγους του νησιού: Δημοσιοποίηση του πολύτιμου έργου τους, που χρόνια τώρα στηρίζει πολλές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Άνδρου.
Η δράση τους κρατάει το νησί ζωντανό 365 μέρες το χρόνο και το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί βασικό λόγο για να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσο.
 
 
Η ύπαρξη και η δραστηρίοτητά τους υλοποιεί στην πράξη την αγάπη όλων μας για την Άνδρο και δίνει νόημα στην έννοια του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
____________________________________________________________ 
 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να διεκδικήσουμε
μια αξιοβίωτη Άνδρο για όλους!
Στο παρόν θα βρείτε μερικές από τις προτάσεις του συνδυασμού μας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου διαλόγου και μιας ανοιχτής συνενόησης, που επιθυμουμε και θέλουμε να επιτύχουμε.
 1. Καθιέρωση της “Ημέρας του Δημάρχου”. Ένας δημότης, μία μέρα το μήνα, ακολουθεί κατά πόδας και παρακολουθεί από κοντά του έργο του Δημάρχου.
 2. Εκμετάλλευση δυνατοτήτων του ν. “Καλλικράτη” με ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων και της Επιτροπής Διαβούλευσης.
 3. Προγραμματισμένες, ανοιχτές ενημερώσεις και διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων για κάθε μεγάλο θέμα που απασχολεί τους Ανδριώτες και καθορίζει την πορεία του νησιού.
 4. Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγραφή προβλημάτων, παραπόνων και ειδοποίησης για ενεργοποίηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του Δήμου.
 5. Ίδρυση και στελέχωση γραφείου Συνήγορου του Δημότη.
 6. Ίδρυση και στελέχωση γραφείου ανάπτυξης και διάδοσης τοπικών αγρο – κτηνοτροφικών προϊόντων. Ενίσχυση προσπαθειών και δημιουργίας προϋποθέσεων για την παραγωγή προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης, οίνων ονομασίας προέλευσης, κλπ.
 7. Σύζευξη του υπάρχοντος τουριστικού προϊόντος με την τοπική παραγωγή και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Ανάπτυξη μέσα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
 8. Διάσωση και διάδοση τοπικών ποικιλιών σπόρων και φυτών.
 9. Διάσωση και διάδοση της ανδριώτικης παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, του πλούσιου ανδριώτικου πολιτισμού, μέσα από την ανάδειξη και την ενίσχυση του έργου των πολιτιστικών συλλόγων της Άνδρου.


  ΑΝανέωση ΔΡάση Οραμα Συμμετοχή
  www.androstiszoismas.blogspot.gr,
  androstiszoismas@gmail.com