Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

Περί δημοκρατίας….

Ως γνωστό στις 7 Σεπτέμβρη 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση με θέματα στην ημερήσια διάταξη την εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και Μελών Οικονομικής Επιτροπής και την εκλογή εκπροσώπων του Δήμου Άνδρου στην Π.Ε.Δ. Κυκλάδων.

Η διαδικασία η οποία ήταν αυστηρώς προσδιορισμένη ξεκίνησε με την εκλογή του προεδρείου και ακολούθησε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και η εκλογή εκπροσώπων του Δήμου Άνδρου στην Π.Ε.Δ. Κυκλάδων. Σύμφωνα με το νόμο η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα σε κοινό ψηφοδέλτιο είχαν δικαίωμα να εκλέξουν δύο μέλη στην οικονομική επιτροπή και ένα ως εκπρόσωπο στην Π.Ε.Δ. Κυκλάδων με αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη, συνολικά δηλαδή έξι θέσεις εκπροσώπησης.

Όπως ήταν φυσικό, περιμέναμε από τη μείζονα αντιπολίτευση, η οποία προεκλογικά εμφανίζονταν ως ευαγγελιστής της αναλογικότητας, της ισονομίας και της ίσης συμμετοχής σε όλα τα όργανα του Δήμου, να προτείνει στο συνολικό αριθμό των υποψηφίων και δύο μέλη από την ελάσσονα.

Φαίνεται όμως, ότι όλα ξεχάστηκαν μονομιάς και έπραξαν το εντελώς αντίθετο. Έτρεξαν να προκάμουν, να προλάβουν, να καταλάβουν όλες τις θέσεις... γρήγορα, καθώς είχαν την πλειοψηφία, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη πρόνοιας από τον ίδιο το νόμο.

Αναρωτιόμαστε... Μήπως κατά την μείζονα αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να υπάρχει η ελάσσονα; Εάν ΟΧΙ, γιατί αυτό το «δημοκρατικό έλλειμμα» και η “λουδοβίκεια αντίληψη”;

Μήπως δε θέλουν να γνωρίζουμε εμείς τι γίνεται στην οικονομική επιτροπή; Εάν και πάλι ΟΧΙ, τότε γιατί και τα δύο μέλη να προέρχονται μετ' επιτάσεως από τη μείζονα;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό εμάς δεν θα μας εμποδίσει να έχουμε υπεύθυνη συμπεριφορά και να κάνουμε όσα ενισχύουν τις διαφανείς διαδικασίες.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι προτεραιότητά μας είναι το συμφέρον της Άνδρου και ότι θα είμαστε συναινετικοί σε ό,τι θετικό γίνεται και αρνητικοί σε ό,τι υπονομεύει τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του Δήμου και πρωτίστως σε ό,τι βλάπτει το νησί μας και τους πολίτες.