Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

(Θα) Έχει και συνέχεια η κατηφόρα;


Ξανακτύπησε πάλι ο γνωστός «αχειραγώγητος» και «ανεξάρτητος» δημοσιογράφος και κατέφυγε σ’ άλλο ένα λιβελογράφημα.
Μόνο που τα βέλη του δεν αφορούν κάποιον ισχυρό της διαπλοκής (τότε θα λέγαμε χαλάλι), αλλά ένα ψήφισμα, που έφερε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική μας κίνηση «Άνδρος της Ζωής μας», προκειμένου να σταματήσει τη διαφαινόμενη μεταβίβασή της παραλίας του Ατενίου και του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Άνδρου.

Πρόκειται για ένα ψήφισμα, που σκοπό είχε τη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου δήμου, πολιτών, κινημάτων, φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στις προσπάθειες εκποίησης του δημόσιου πλούτου στο νησί μας. Στην ουσία ήταν ένα μήνυμα προς το ΤΑΙΠΕΔ ότι οι Ανδριώτες δεν πρόκειται να υποθηκεύσουν το μέλλον τους και δεν θα χαρίσουν τις παραλίες τους σε επίδοξους επενδυτές.
Αντίστοιχα, ψηφίσματα έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από πολλούς δήμους της χώρας, το οποίο κανείς εύκολα μπορεί να επιβεβαιώσει με γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο.
Αφορμή για να φέρουμε το ψήφισμα, αποτέλεσε η χθεσινή «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων» από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σωματεία, Ενώσεις, Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα, κινηματικές συλλογικότητες, βουλευτές και παραγωγικούς φορείς από ολόκληρη την επικράτεια.

Διαστρεβλώνοντας σκοπίμως την αλήθεια ο «αχειραγώγητος» και «ανεξάρτητος» συγγραφέας ιδιοκτήτης του «Εν άνδρω» και συστηματικός λιβανιστής της σημερινής δημοτικής αρχής «φαντασιώθηκε» ότι το ψήφισμα αφορούσε τα αεροδρόμια της Σύρου και της Μυκόνου, για τα οποία περίεργο; από κανέναν από τους συμμετέχοντες στο ΔΣ, δεν έγινε μνεία.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο Ξενία, πράγματι εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις που αφορούσαν αφενός, το ασύμφορο της επένδυσης και αφετέρου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της εγκατάλειψης, καθώς αποτελεί πλέον, εστία μόλυνσης στην περιοχή. Να θυμίσουμε ωστόσο, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εκφράσει την πρόθεση για την αξιοποίηση του, ζητώντας από το Δημόσιο είτε να το αγοράσει o δήμος, είτε να του το παραχωρήσει.
Παρόλα αυτά για να διευκολύνουμε την ψήφισή του, αποδεχθήκαμε να παραληφθεί από το ψήφισμα το ξενοδοχείο και να παραμείνει όπως έχει, για την παραλία του Ατενίου. Δυστυχώς, όμως κάποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας "πέταξαν τη μπάλα στην εξέδρα", κάνοντας μια άλλη πρόταση η οποία και ψηφίστηκε, που ζητούσε την προηγούμενη γνωμοδότηση από το ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν είχε καμία σχέση με το ψήφισμα που φέραμε, καθώς ο νόμος είναι σαφής και δεν προβλέπει τέτοια διαδικασία.
Με την πρόταση αυτή, όπως είναι φυσικό αποσιωπάται η απαγόρευση χρήσης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αποσιωπάται επίσης, ο αποκλεισμός της τοπικής κοινωνίας από τα δημόσια αγαθά. Αναρωτιόμαστε, άραγε αν έχουν ρωτήσει την τοπική κοινωνία για το ποια είναι η άποψή της;
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρξε και σύμβουλος της πλειοψηφίας, και συγκεκριμένα ο κ. Λευτέρης Μπάλας, τον οποίο είναι γεγονός ότι πολύ σπάνια τον βλέπουμε στις συνεδριάσεις του ΔΣ, που αμφισβήτησε την πρόταση μας λέγοντας ότι το θέμα είναι «πολιτικό» (sic!). Τώρα πόσο πολιτικό είναι τέτοιο θέμα το αφήνουμε στη δική σας κρίση…. Εμείς να θυμίσουμε ότι με τέτοιες λογικές οι πυλώνες μεταφοράς υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος που διασχίζουν το νησί μας πάνω από τα κεφάλια μας, σταμάτησαν στο στενό Άνδρου – Τήνου, καθώς οι Τηνιακοί είχαν διαφορετική άποψη και στάση.
Μετά από αυτή την ενωτική διάθεση… εμείς μόνο μια ευχή έχουμε να κάνουμε: Να μη μας θυμηθεί ξανά το ΤΑΙΠΕΔ και συμπεριλάβει στον κατάλογο με τις προς πώληση παραλίες και άλλες πανέμορφες ακτές μας!!! 
Το video που θα δημοσιοποιηθεί για την συνεδρίαση του Δ.Σ. της 21-11-2014 αποτελεί τον αδιάψευστο μας μάρτυρα, ενώ παραθέτουμε αυτούσιο και το ψήφισμα.
Τα συμπεράσματα δικά σας !!!


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014Ο Δήμος Άνδρου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε αντίθετοι στη διαφαινόμενη μεταβίβασή της παραλίας του Ατενίου και του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Άνδρου.

Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών".Το Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύει πως τέτοιες υποδομές πρέπει να είναι και υπό τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών και να επιτρέπεται η συμμετοχή της (τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων).

Οι καλύτεροι επενδυτές άλλωστε, είναι οι τοπικές κοινωνίες που εντέλει είναι οι χρήστες της δημόσιας περιουσίας και προς αυτή την κατεύθυνση να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας συνεταιριστικών σχημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Είμαστε αντίθετοι σε ενέργειες όπως αυτές του ΤΑΙΠΕΔ.

Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων πάντα όμως με την ενημέρωση και συνηγορία των τοπικών κοινωνιών.