Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

XYTY: Μύθοι και πραγματικότητες


Άλλη μια απόφαση πήρε το Δ.Σ του δήμου Άνδρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, αλλά φαίνεται ότι η πολυπόθητη λύση για τη δημιουργία του μάλλον αργεί.... Δεν ξέρω πόσες αντίστοιχες αποφάσεις έχουν προηγηθεί στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, σίγουρα ωστόσο, δεν θα είναι λίγες...

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ, μόνο που τώρα έχει γίνει ακόμη πιο οξύ. Βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε και ο κίνδυνος να δούμε τα σκουπίδια στους δρόμους για άλλη μια φορά είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Μαθαίνω ότι το Σάββατο διοργανώνεται συνάντηση μεταξύ των κατοίκων του Μπατσίου, οι οποίοι αντιδρούν στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, στην περιοχή της Πλούσκας, που όπως μας ανακοίνωσε ο μελετητής στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, του δήμου Άνδρου συνεχίζει να προηγείται στη βαθμολογία, παρά τον εμπλουτισμό και με  νέες θέσεις.

Από όσα μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να πληροφορηθώ υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις και ενδοιασμοί για τη θέση αυτή.

Επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό δεν υπάρχει πλην ενός φακέλου που μου ενεχυρίασε, λίγο πριν το τελευταίο ΔΣ, ο κ. Στέλιος Πολυκράτης, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή κινητοποίησης. Ο φάκελος αυτός περιέχει διάφορα έγραφα προς τις υπηρεσίες και μία μελέτη η οποία επιχειρηματολογεί για το ακατάλληλο της θέσης αυτής.

Μέχρι τότε, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης καμία άλλη πληροφόρηση δεν είχα από κανέναν, ούτε βέβαια και από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε είναι δημοσιοποιημένη η αλληλογραφία  και οι προσπάθειες που κατέβαλλα  για να καταφέρω να έχω έστω και μια πρόχειρη εισήγηση στο προηγούμενο ΔΣ.

Τώρα μαθαίνω - και προκαλεί έκπληξη ότι διαδίδεται από διάφορα παπαγαλάκια - ότι  ένας από τους υπαιτίους γιατί η Πλούσκα προηγείται στη βαθμολογία είμαι και ο ίδιος, καθώς δεν συντάχθηκα με την εισήγηση της πλειοψηφίας, πρόταση που υπενθυμίζω δεν υιοθέτησαν και δύο σύμβουλοι της.

Μα αν δεν κάνω λάθος η πρόταση τους εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κανένας δεν τους εμπόδιζε να προχωρήσουν... Άλλωστε, το έκαναν και μάλιστα εσπευσμένα, αφού μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες ανακοίνωσαν τη βαθμολογία που έφερνε την Πλούσκα και πάλι πρώτη και μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και με την αλλαγή των υποκριτηρίων. Αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβε ο μελετητής να κάνει μια τόσο σημαντική δουλειά, δηλαδή να βαθμολογήσει και πάλι όλες τις θέσεις, χωρίς μάλιστα να έχει λάβει κάποιο επίσημο έγγραφο εκ μέρους του δήμου.

Μας λένε ψέματα ή κάνανε λάθος στο μέτρημα, γεγονός που δείχνει ανικανότητα  και ανεπάρκεια; Γιατί αν ήταν να ξαναφέρουνε την Πλούσκα πρώτη γιατί τόση φασαρία και καθυστέρηση; Εκτός και αν έπρεπε να βάλουν και τη δεύτερη θέση από την ίδια περιοχή, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν προχωρούσε η Πλούσκα, ο ΧΥΤΥ να γινόταν στα όρια του πρώην δήμου Υδρούσας. Αν η υπόθεση αυτή είναι σωστή, τότε πέτυχαν απολύτως τον σκοπό τους.  

Εμείς πάντως θα περιμένουμε να μας απαντήσει χωρίς υπεκφυγές ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος της Υδρούσας, ο οποίος εξ όσων μαθαίνουμε διαδραμάτισε το κεντρικό ρόλο σ’ όλες τις διαδικασίες.

Είναι πλέον γνωστή η πρακτική της νέας δημοτικής αρχής, το έκανε ως αντιπολίτευση κατά κόρον όλα αυτά τα χρόνια, το κάνει και τώρα. Αντί να κατευνάζει τα οξυμένα πνεύματα στο νησί δημιουργεί και νέες εντάσεις. Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Δεν μπορείς να τάζεις και μετά να μην είσαι σε θέση να τηρήσεις τα υπεσχημένα σου.

Στην Αφρική λένε ότι: το ψέμα βγάζει λουλούδια αλλά δεν βγάζει καρπούς... Αναρωτιόμαστε, μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα ψέματα;

Ο πολίτης θέλει ειλικρίνεια, αλήθεια, ευθύτητα, καθαρές κουβέντες, αλλά και άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας. Πάνω απ’ όλα επιζητεί αποτελεσματικότητα και βεβαίως να μην επαναλαμβάνονται οι πρακτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για τις οποίες και καταδικάστηκε.

Επί της ουσίας τώρα του θέματος, εάν μια θέση είναι κατάλληλη ή όχι προφανώς δεν μπορεί να το κρίνει ο οποιοσδήποτε, ούτε και εγώ ο ίδιος προσωπικά. Αρμόδιοι για να αποφανθούν είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και ο μελετητής. Είναι προφανές ότι όταν το θέμα θα έλθει στο Δ.Σ. θα πάρουμε και εμείς θέση. Αυτό που κατά τη γνώμη μας έχει σημασία, ανεξάρτητα από το σημείο είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα και το έργο να γίνει με πιστή τήρηση των προδιαγραφών.

Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά. Μπορεί ο όγκος των απορριμμάτων να μειωθεί ως και 50%, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση, με πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν πρωτίστως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το κλίμα πόλωσης που καλλιεργείται στο Μπατσί, μόνο ένα στόχο έχει κατά τη γνώμη μου και δεν είναι άλλος από το να καλύψει τα προβλήματα ουσίας, τα οποία νοιώθουν στο πετσί τους όλοι οι Μπατσιώτες. Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο οικισμός περιμένοντας τους τουρίστες μοιάζει ως φάντασμα. Τίποτα δεν έχει γίνει, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, ενώ σωρεύονται τα προβλήματα.

- Το δίκτυο της αποχέτευσης παρουσιάζει συχνά βλάβες, ενώ τα λύματα πέφτουν πλησίον της ακτής. Ο βιολογικός δεν ξέρουμε αν ποτέ θα γίνει, καθώς η μεγάλη ευκαιρία για την κατασκευή του χάθηκε στο παρελθόν όταν υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης του. Δεν ξέρω «τις πταίει»; Πάντως η Υδρούσα, η πιο τουριστική περιοχή της Άνδρου θα αργήσει πάρα πολύ να αποκτήσει μια τέτοια υποδομή, την οποία διαθέτουν ευτυχώς και η Χώρα και το Κόρθι.

- Το δίκτυο της ύδρευσης είναι πολύ παλαιό και προβληματικό. Πέρυσι, επανειλημμένως, πολλά σπίτια και επιχειρήσεις δεν είχαν καθόλου νερό και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Για το αλιευτικό καταφύγιο και την αποκατάσταση της παραλίας περιμένω ακόμη την απάντηση στην επιστολή μου που έχω στείλει στον Δήμαρχο.

- Για τον εξωραϊσμό και ανάπλαση του λιμανιού δεν έχουμε ακούσει ακόμη κουβέντα.

- Για το κυκλοφοριακό και ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις στον πεζόδρομο ούτε λέξη.

Το Μπατσί  είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο της Άνδρου, με εξαιρετικό όνομα και μοναδικές ομορφιές. Η αναβάθμιση του, ώστε να καταστεί και πάλι πόλος έλξης των Τουριστών για την «Άνδρο της Ζωής μας» αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα. Θέλουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε το Μπατσί να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη, να γνωρίσει μια νέα δυναμική και να γίνει ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Γιάννης Καπάκης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης