Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Περί πυροπροστασίας....

Θα θυμάστε ότι λίγο μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είχαμε θέσει το ερώτημα κατά πόσο ο δήμος είναι προετοιμασμένος και έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με αφορμή το πυροσβεστικό όχημα της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας, στο οποίο λίγες μέρες πριν είχε αφαιρεθεί ο πυροσβεστικός εξοπλισμός.   Περιμέναμε μια απάντηση κυρίως, από τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, να μας εξηγήσει  γιατί το συγκεκριμένο όχημα δε βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και ποιος αποφάσισε να αφαιρεθεί ο πυροσβεστικός εξοπλισμός και να στερήσει ένα τέτοιο σημαντικό εργαλείο ασφάλειας από την περιοχή; Δυστυχώς, όμως, καμία  ευθιξία, αντί απάντησης απόλυτη σιωπή.  Δε φανταζόμαστε, όμως, ότι το ίδιο αυτοκίνητο , που περιμέναμε να τεθεί σε επιχειρησιακή δράση από στιγμή σε στιγμή θα το οδηγούσε ένας 15χρονος, προφανώς χωρίς δίπλωμα και θα μετέφερε διάφορα οικοδομικά εργαλεία και υλικά. Μάλιστα, στη σκηνή αυτόπτης μάρτυς σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ήταν και ένας αστυνομικός, ο οποίος παρότι παρακολουθούσε τις αλλεπάλληλες διαδρομές του νεαρού από και  προς την παραλία του Γαυρίου, δεν έκανε καμία κίνηση για να τον ελέγξει και να του ζητήσει αν είχε άδεια οδήγησης. Μετά από όλα αυτά, εμείς τι να πούμε, μένουμε άφωνοι. Μια νέα δημοτική αρχή, η οποία ήρθε στην εξουσία  πέραν της αλλαγής, την ηθική της να θέτει για πρώτη φορά ένα πυροσβεστικό όχημα εκτός ενέργειας και να το μετατρέπει σε όχημα μεταφοράς, εκχωρώντας το  σε ιδιώτες για να κάνουν δουλειές, άσχετες  με την ιερή αποστολή του που δεν είναι άλλη από την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ευελπιστούμε ο νέος Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ο οποίος όπως μαθαίνουμε είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να διερευνήσει το περιστατικό, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα. 
Όσον αφορά γενικά,  τη διαχείριση των οχημάτων του δήμου, οι πληροφορίες που έχουμε μας παραπέμπουν σε μια χύμα κατάσταση, που δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Έχουμε και  άλλες καταγγελίες και για άλλα οχήματα του δήμου, καθώς και φωτογραφίες  που τα οδηγούν ή τα έχουν στη διάθεσή τους για δικές τους δουλειές άσχετοι άνθρωποι, ακόμη και οικονομικοί μετανάστες. 
Θα περιμένουμε ακόμη λίγο και αν δεν υπάρξει απάντηση ή το αν όχημα δεν τεθεί και πάλι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε  τους εποπτεύοντες φορείς όπως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΥΠΕΣ, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και όποιον άλλον χρειάζεται προκειμένου  να πράξουν τα δέοντα, ώστε στο πυροσβεστικό  αυτοκίνητο να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός του και να τεθεί και πάλι σε πλήρη επιχειρησιακή δράση.