Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ, ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΌπως πολλές φορές έχουμε γράψει έχει μαυρίσει το μάτι μας για να δούμε  ένα διαγωνισμό από τη νέα δημοτική αρχή. Όλες σχεδόν οι δαπάνες του δήμου με  απευθείας  αναθέσεις. Είναι η γνωστή μέθοδος της κατάτμησης δαπανών, προκειμένου να αποφεύγει τη διενέργεια διαγωνισμών και να αναθέτει τις δουλειές της στους εκλεκτούς σε τιμές τις περισσότερες φορές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της αγοράς,  πρακτική την  οποία είχε επικρίνει σφόδρα ως αντιπολίτευση η ηγετική της ομάδα.  

Το πάρτι αυτό των απευθείας αναθέσεων, έρχεται να αποδείξει περίτρανα μια απόφαση-κόλαφος του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την οποία ακυρώνει την υπ’  αρ. 78/2015 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την απευθείας ανάθεση της προμήθειας των καυσίμων.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά στα όσα μέχρι σήμερα εγγράφως και εμπεριστατωμένα επισημαίναμε στη διοίκηση του Δήμου παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δεχόμαστε σε σημείο μάλιστα να μας μέμφονται για δήθεν «μικροπολιτική, μικροψυχισμό, σκοπιμότητα, όψιμο ανιδιοτελές ενδιαφέρον και τυπολατρεία…». 

Στο  σκεπτικό της απόφασης μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι οι ανάγκες για προμήθεια καυσίμων είναι απολύτως προβλέψιμες, αποτελούν τακτικές προμήθειες και ως εκ τούτου δεν υφίστανται λόγοι να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο Δήμος Άνδρου όφειλε να παρακολουθεί την κατανάλωση των καυσίμων και να προέβαινε έγκαιρα στην προκήρυξη του προβλεπόμενου από το νόμο διαγωνισμού.

Μάλιστα, για  να δικαιολογήσει την απευθείας ανάθεση  ο αντιδήμαρχος στην υπ’ αρ. 78/2015 απόφαση της  οικονομικής επιτροπής ανέφερε ότι καμία άλλη  επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην προμήθεια των υγρών καυσίμων στο νησί μας δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό λόγω της οικονομικής κατάστασης. Αναρωτιόμαστε αν τους κάλεσαν όλους να συμμετάσχουν;

Όσον αφορά τη δικαιολογία της αυξημένης κατανάλωσης λόγω της μεγάλης απόστασης που καλούνται να διανύσουν τα οχήματα για να μεταβούν στο Κόρθι, φτάνουν στα αυτιά μας, δηλαδή μας τα λένε ότι πολλά καύσιμα διακινούνται χωρίς παραστατικά   προς διάφορες κατευθύνσεις σε μπετόνια. Καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι να ελέγχουν πιο αυστηρά τη διαδικασία διακίνησης.

Όσον αφορά τα έγγραφά μας, τους πληροφορούμε τους ενδιαφερόμενους ότι όλα είναι στοιχειοθετημένα και γι’ αυτό «πονούν» αφού οι παραλήπτες τους δεν μπορούν να τα απαντήσουν, καταφεύγοντας άλλοτε σε παρελκυστικές και παιδαριώδεις αιτιάσεις που δεν πείθουν και άλλοτε ακόμα και σε συκοφαντία. Και βέβαια πιπιλίζοντας την καραμέλα του χάους που παρέλαβαν στα οικονομικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή, λησμονώντας επιλεκτικά και εσκεμμένα ότι ο συνδυασμός μας ουδεμία σχέση είχε με τον Δήμο πριν την 1.09.2014 άρα δεν θα απολογούμεθα σε κανέναν για το τι έκανε η προηγούμενη διοίκηση. Η προσπάθεια λάσπης δεν πείθει πλέον κανέναν και γίνεται για να κρυφθεί η τωρινή επικίνδυνη ανεπάρκεια.

Ας μελετήσει επιτέλους καλύτερα ο τόσο έμπειρος επί των οικονομικών κ. Αντιδήμαρχος την πάγια και αυστηρή νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις απ’ ευθείας αναθέσεις μήπως και περισώσει το κύρος αυτού του πολύπαθου Δήμου που μαστίζεται από την απολύτως καταδικαστέα αυτή τακτική. 

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε την επίμαχη απόφαση της Ο.Ε. όπου αναφέρονται παιδαριώδεις δικαιολογίες για να αιτιολογηθεί η απ’ ευθείας ανάθεση 

και την ακύρωση αυτής από τη σχετική απόφαση του Γ.Γ. Αποκ. Διοίκησης Αιγαίου.

Τα συμπεράσματα δικά σας…..

Και να ξέρετε ότι θα συνεχίσουμε να σας παρακολουθούμε στενά και να ασκούμε εποικοδομητικά και όχι λαϊκίστικα τον ρόλο μας, ενημερώνοντας σε τακτική βάση τον Ανδριώτικο λαό. 
Το διάστημα της ανοχής τελείωσε….