Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ….Με κατάπληξη διαβάσαμε ένα Υπηρεσιακό Σημείωμα που μας κοινοποίησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Βουραζέρης, το οποίο απευθύνει στον Δήμαρχο Άνδρου, τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών και στην Προϊσταμένη Διοικητικών Υπηρεσιών.  
Μέχρι τώρα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωνε και μαζί ένωνε τη φωνή του και ο δήμαρχος ότι τα έσοδα του Δήμου μας πάνε καλά, ότι κινούνται στα ίδια επίπεδα με όλων των υπολοίπων δήμων, ότι νοικοκυρεύουν τα οικονομικά κ.α. Τι άλλαξε και μάλιστα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και αισθάνεται ο κ. Βουραζέρης την ανάγκη να μοιραστεί την πιθανή αποτυχία του με το σύνολο του Δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αν δεν υλοποιηθεί η πρότασή του, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του….
Και δε φθάνει μόνον αυτό.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πετά σαφώς το μπαλάκι των ευθυνών στον Δήμαρχο και στους δύο (2) προϊσταμένους, ενώ προδήλως εκθέτει και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κυριάκο Θωμά, υπογραμμίζοντας ότι στη Δημοτική Ενότητα Υδρούσας έχουν να βεβαιωθούν τέλη από το 2010 με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής τους εις βάρος του ενιαίου Δήμου Άνδρου……

Έχουμε την εντύπωση ότι βγάζει κραυγή αγωνίας την οποία –κυρίως- ο Δήμαρχος ως Προϊστάμενος όλων των Υπηρεσιών του Δήμου και δευτερευόντως οι άλλοι αποδέκτες του Σημειώματος, δεν φαίνεται να συμμερίζονται αφού όπως ο ίδιος ισχυρίζεται τους έχει επανειλημμένα ενημερώσει προφορικά.Κάποιος πρέπει να συμβούλεψε τον κ. Βουραζέρη να γράψει αυτό το κείμενο προκειμένου να περισώσει τον εαυτό του σε μελλοντικό γενόμενο έλεγχο, τονίζοντας μάλιστα στο τέλος του εγγράφου του το "τελευταία φορά" που σημαίνει ότι τα έχει πει πολλές φορές αλλά δεν έχει εισακουστεί.... Γιατί άραγε ?? Μήπως γιατί η βεβαίωση και είσπραξη των ιδίων εσόδων είναι το μεγάλο αγκάθι αφού συνεπάγεται πολιτικό κόστος και αποτελεί προνομιακό πεδίο ρουσφετολογίας, αδιαφάνειας και ψηφοθηρίας?? 

Το βέβαιο είναι ότι αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της παρούσας Δημοτικής Αρχής για την μη είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων και το έγγραφο αυτό έρχεται να δικαιώσει πλήρως τη θέση που πήραμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ. για την έκθεση β’ τριμήνου εκτέλεσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2015, όταν τους επισημαίναμε ότι η εισπραξιμότητα των δημοτικών εσόδων είναι πολύ χαμηλή και ότι αν δεν προσπαθήσουν να αυξήσουν τα ίδια κυρίως έσοδα, ο τρέχων προϋπολογισμός θα κλείσει ελλειματικός. Αλλά ο κ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών, μαινόμενος, υποστήριζε τότε ότι δήθεν όλα βαίνουν καλώς σε σύγκριση και με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, ενώ τώρα έρχεται περίτρανα να αυτοδιαψευστεί με το έγγραφό του.
Πότε μας έλεγε την αλήθεια τελικά ?? 

Τώρα που το πήρανε χαμπάρι, μάλλον είναι αργά και δεν προλαβαίνουν.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να βεβαιώσουν αλλά και να εισπράξουν και προφανώς δεν αφορά καθόλου το δημοτικό συμβούλιο ο τρόπος υλοποίησης της πρότασης (είναι απόλυτη πολιτική ευθύνη του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου που δεν μετακυλύεται), αλλά σίγουρα καταδεικνύει τη διοικητική τους αδυναμία και τη μεταξύ τους ασυνεννοησία, για να μην πούμε χάσμα απόψεων…..  .

Αν εμείς κοινοποιούσαμε το έγγραφο του αντιδημάρχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμόδιο για τον προληπτικό έλεγχο των εσόδων βάσει των διατάξεων του άρθρου 277 του Ν. 3852/2010 και ζητούσαμε να επιληφθεί του θέματος, θα είμαστε τυπολάτρες, συκοφάντες, γραφικοί και ντέτεκτιβ;

Τέλος πάντων, έστω και την τελευταία στιγμή εμείς τους καλούμε να τα βρουν μεταξύ τους να πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε να μη κινδυνέψει η εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας.

Να είστε βέβαιοι ότι θα παρακολουθούμε στενά το θέμα των εσόδων….

Και σας θυμίζουμε κ. Βουραζέρη ότι μαθήματα αυτοδιοικητικής οικονομικής διαχείρισης δεν δεχόμαστε από εσάς, καθόσον δεν είστε σε θέση ούτε καν να απαντάτε με επιχειρήματα και παράθεση νομοθεσίας σε όλα όσα σας ζητούμε εγγράφως, αλλά καταφεύγετε σε παρελκυστικές και εφεντζίδικες απαντήσεις, ενίοτε και σε κακοήθη σχόλια, που ρίχνουν τόσο το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στο νησί μας

Γ.Κ.

                                                         Ιδού του Υπηρεσιακό του κ. Βουραζέρη