Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μια απάντηση στο παραλήρημα του Αντιδημάρχου ΟικονομικώνΑγαπητέ κ. Βουραζέρη,
Διαβάζοντας προσεκτικά τις απαντητικές επιστολές και ανακοινώσεις σας της 9.08.2015, 11.08.2015 και 20.08.2015 σε δικά μου προγενέστερα έγγραφα, έχω να πω τα εξής:

Α. Στις δύο πρώτες απαντήσεις σας διαφαίνεται -εκτός της πλήρους συγχύσεώς σας- και μια επικίνδυνη για τη λειτουργία του Δήμου ολοσχερή άγνοια του βασικού οικονομικού θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ, αφού φτάνετε στο σημείο να μπερδεύετε τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής κατ’ άρθρο 217 Ν. 3463/2006 με τον οικονομικό απολογισμό και τον Ισολογισμό κατ’ άρθρο 163 του ίδιου νόμου (βλ. κείμενό σας με τίτλο «Η αλήθεια για τους ισολογισμούς»).
Η άγνοια σε τόσο βασικά θέματα οικονομικής διαχείρισης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά για έναν τόσο έμπειρο λογιστή που αναζητά πάντα το καλύτερο όπως επιδεικτικά και αυτάρεσκα ισχυρίζεστε ότι είστε. Εκτός και αν πρόκειται για εσκεμμένη παραποίηση των ερωτήσεων που σας είχα θέσει, αφού δεν μπορείτε να τις απαντήσετε τεκμηριωμένα, οπότε και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο επικίνδυνο του θέματος.
Αναλίσκεστε στο να μας παραδίδετε μαθήματα της διαδικασίας κατάρτισης του Ισολογισμού και λησμονείτε να μας απαντήσετε πότε επιτέλους θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον απολογισμό των πεπραγμένων. Πέρασαν ήδη δύο μήνες από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας… Εδώ δεν κόπτεστε να ψάξετε για να μας πείτε τι έκαναν οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας όπου υπήρξε αλλαγή της διοίκησης από 1.09.2014?? Ή δεν σας νοιάζει?
Μιλάτε συνεχώς για αναμορφώσεις του Π/Υ χωρίς εμείς να έχουμε θέσει με τα συγκεκριμένα έγγραφά μας τέτοιο θέμα. Μήπως όμως αισθάνεστε δυσάρεστα για τις τόσες αναμορφώσεις που εισηγείστε αφού αποδεικνύουν ότι ο αρχικός Π/Υ του 2015 δεν ήταν ειλικρινής και την ίδια ώρα η εισπραξιμότητα των ιδίων εσόδων του Δήμου κινείται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα ?

Όσο για τα δήθεν «τυπολατρικά έγγραφα», ξέρω ότι σας ενοχλούν σφοδρά αλλά θα πρέπει δυστυχώς, τόσο εσείς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησής σας, να τα συνηθίσετε και να μάθετε επιτέλους να απαντάτε επακριβώς σε ότι σας ερωτώ μέσα σ’ ένα ευπρεπές πολιτικό πλαίσιο, αφού η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση δεν ασκείται στο διάδρομο, με επισκέψεις στα γραφεία σας και κυρίως με παροξυσμούς, ύβρεις και συκοφαντίες .  
Μην συγχύζεστε λοιπόν τόσο κ. Αντιδήμαρχε όταν λαμβάνετε έγγραφά μου.

Η παροχή πληροφόρησης προς τους δημοτικούς συμβούλους είναι μέσα στις θεσμικές υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής. Εκτός και εάν θέλετε να επιβάλλεται μια νεο-φασίζουσα νοοτροπία όπου το να πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα για να μην απαντήσεις ουσιαστικά σε ότι σε ρωτούν, θεωρείται μαγκιά και χαϊδεύει τα αυτιά του ακροατηρίου σου. Ευτυχώς όμως που ο κόσμος είναι υποψιασμένος πια.
Και για να σας βοηθήσω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο έργο σας για τις οποίες φταίνε πάντα οι προκάτοχοί σας και όχι βέβαια εσείς, σας ερωτώ γιατί δεν προχωράτε επιτέλους στη διενέργεια εκείνου του περιβόητου διαχειριστικού ελέγχου στους 3 πρώην Δήμους του νησιού μας και στα νομικά τους πρόσωπα για το διάστημα από 1.01.2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014 βάσει της υπ’ αρ. 194/2014 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου; Έχετε στείλει τη συγκεκριμένη απόφαση στην Αποκεντρωμένη, στο ΥΠΕΣ και στο Υπ. Οικονομικών για να οριστεί ελεγκτικό κλιμάκιο?   
Να έρθουν όλα στην επιφάνεια επιτέλους και να πληροφορηθούμε όλοι μας τι συμβαίνει με τα οικονομικά του Δήμου μας.
Εκτός και αν φοβάστε και θέλετε να συγκαλύψετε κάτι ….

Αναρωτιέμαι επίσης μήπως ήρθε η ώρα να μάθει ο κόσμος τί γίνεται και με τις υπερτιμολογήσεις των δαπανών του προγράμματος Life 
Ποιος λαμβάνει άραγε σήμερα αμοιβή 13.000 ευρώ για παροχή απλών λογιστικών υπηρεσιών, διάρκειας περίπου δύο (2) μηνών βάσει της δημοσιευμένης στη Διαύγεια συμβάσεως, όπως με τόση ευκολία δίνει ο κ. Δήμαρχος στον ανάδοχο Γεώργιο Κοκοράκη; Πού θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων την ώρα που η χώρα έχει ματώσει κυριολεκτικά και η ανεργία φουντώνει ? Τέτοια προκλητικότητα προς την κοινωνία…..

Αλλά για τις αμαρτίες του Life και για το ποιοι επωφελούνται από αυτό το πρόγραμμα θα επανέρθουμε…    

Β. Στο κείμενό σας με τίτλο «Η συκοφαντία σε όλο της το μεγαλείο» καταντάτε με θράσος να στρέφεστε ουσιαστικά εναντίον του υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που εισηγήθηκε απολύτως αιτιολογημένα (αναδεικνύοντας όλη την ανεπάρκεια των ενεργειών της διοίκησής σας) την μη έγκριση της υπ’ αρ. 78/2015 απόφασης της Ο.Ε. περί απ’ ευθείας ανάθεσης της προμήθειας των καυσίμων φτάνοντας μάλιστα στο λυπηρό σημείο να αμφισβητείτε την υπηρεσιακή του επάρκεια και να συγκρίνετε αναρμοδίως, τις ικανότητες των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης κατά τα δικά σας συμφεροντολογικά κριτήρια. Αν γνωρίζατε από δημόσια διοίκηση, θα ξέρατε ότι τέτοιες σοβαρές αποφάσεις μη έγκρισης, δεν είναι δουλειά ενός μόνον υπαλλήλου, αλλά ελέγχονται και υπογράφονται από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία της Αποκεντρωμένης με τελικό υπογράφοντα τον ασκούντα χρέη Γενικού Γραμματέα αυτής.  Μήπως αμφισβητείτε και αυτόν;

Προσπαθείτε με παιδαριώδεις αιτιάσεις να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, την ολιγωρία σας να προετοιμαστείτε εγκαίρως για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς πιπιλίζοντας τη γνωστή καραμέλα της έλλειψης προσωπικού και της δήθεν εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου που σας επιτρέπει να καταφεύγετε συστηματικά ως διοίκηση σε συνεχόμενες απ’ ευθείας αναθέσεις για να μοιράζετε δουλειές σε γνωστούς και φίλους.
Και βέβαια είναι εντελώς αναληθής ο ισχυρισμός σας ότι σε «όλους τους δήμους της Ελλάδας οι περισσότερες δαπάνες γίνονται με απ’ ευθείας αναθέσεις».
Ψάξτε καλύτερα το πρόγραμμα «Διαύγεια» μήπως και συνετιστείτε …

Μήπως κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι καύσιμα του Δήμου, αγορασμένα με παραστατικά και με δημόσιο χρήμα, μπορούν κάλλιστα να μην καταλήγουν στον νόμιμο προορισμό τους;

Όσο για την προσφορά μου στην Πολιτική Προστασία δεν θα απολογηθώ σ’ εσάς.

Είναι σε όλους γνωστές στο νησί μας, κυρίως σ’ όσους ασχολούνται με τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, οι μάχες που έχω δώσει μαζί με τους συναδέλφους μου διαχρονικά στα μέτωπα των πυρκαγιών.
Όπως είναι επίσης γνωστό, όσο υπηρετούσα στο Αρχηγείο, - μπορούν να σας το διαβεβαιώσουν όλοι οι δήμαρχοι μέχρι τώρα -  ότι έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να φτάνει στην Άνδρο όσο το δυνατό μεγαλύτερη συνδρομή από την Αττική τόσο σε εναέρια, όσο και επίγεια μέσα. 
Οι λόγοι που δεν δέχθηκα να συμμετέχω στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας είναι καθαρά δεοντολογικοί, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να το καταλάβετε.
Μέχρις στιγμής για τους ίδιους λόγους έχω αποφύγει να κάνω αντιπολίτευση στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Αν το θέλετε μπορώ να το κάνω, με δεδομένο ότι είναι το γνωστικό μου αντικείμενο.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δήλωσα ρητά ότι όποτε με χρειαστείτε είμαι στη διάθεση σας και «εκμεταλλευτείτε με» την καλή έννοια. Προς το παρόν όμως κανένας δεν μου έχει ζητήσει κάτι.
Αντίθετα - και αυτό δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας αλλά και την άγνοια κινδύνου που διέπει τη δημοτική σας αρχή – από ένα πυροσβεστικό όχημα του πρώην Υπουργείου Αιγαίου που είχε διατεθεί στον τότε δήμο Υδρούσας, αφαιρέσατε τον εξοπλισμό του και το χρησιμοποιείτε για όλες τις άλλες δουλειές, πλην αυτού που προορίζονταν. Δεν θέλω να πιστέψω ότι τέτοιες ενέργειες σαν και αυτή, συμβάλλουν στην ενίσχυση και θωράκιση της πυροπροστασίας του πυριγενούς και εύφλεκτου νησιού μας.

Για την ηλεκτρονική επίθεση που δεχθήκατε προεκλογικά όπως ισχυρίζεστε και αφήνετε διάφορα υπονοούμενα κατά την προσφιλή εμμονική σας τακτική, δεν έχετε παρά να στραφείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και να ζητήσετε τη διαλεύκανση του περιστατικού. Διαφορετικά θα χαρακτηριστείτε κοινός συκοφάντης.

Και μην ανησυχείτε τόσο κ. Αντιδήμαρχε, ο Δήμος δεν κινδυνεύει από την εποικοδομητική αντιπολίτευση που ασκούμε εμείς, εκ των έσω κινδυνεύει, από τις ενέργειες της δικής σας διοίκησης… Ο κόσμος παρακολουθεί, καταλαβαίνει και αξιολογεί… Γιάννης Καπάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου
Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης