Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση-αξιολόγηση για το Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ανδρου.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ  ΑΝΔΡΟΥ

Με πρωτοβουλία του Επάρχου Ανδρου κου Δημήτρη Λoτσάρη,πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο στις 24/11/15, μεγάλος και εποικοδομητικός διάλογος με την συμμετοχή πλήθους μηχανικών του νησιού μας, της επίσημης πολιτικής μας ηγεσίας, φορέων και κατοίκων, συζήτηση για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ανδρου.
Εγινε παρουσίαση και αξιολόγηση των προτάσεων και κατατέθηκαν προτάσεις για τον εμπλουτισμό και την ανανέωση της όλης μελέτης.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο κος Γιώργος Τσεκούρας, Πολεοδόμος Χωροτάκτης Μηχανικός Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κος Γιάννης Ράμμος, Αρχιτέκτονας και προιστάμενος του τμήματος Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η κα Χριστίνα Τσούτσου, Αρχιτέκτων Χωροτάκτης και η κα Μαίρη Ραμπαβίλα Μηχανικός Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επιβλέπουσα του χωροταξικού σχεδίου.Eπισημάνθηκε απο όλους τους ομιλητές η ανάγκη υλοποίησης όσο το δυνατόν συντομότερα, έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις, της σύνταξης χωροτακτικού χάρτη για το νησί μας, αλλά, ο στόχος πιστεύουμε σήμερα ότι είναι, μέσα σε αυτά τα σφιχτά οικονομικά πλαίσια που περνάει η πατρίδα μας, τι μπορεί να προχωρήσει όχι μόνον σε μελέτες, όχι μόνον να εξαντλούνται τα όποια ευρώ στις μελέτες και στην συνέχεια να μην βλέπουμε κανένα έργο, αλλά υλοποίηση τους.Ο σχεδιασμός να αγγίξει τους νέους και τις νέες του νησιού μας για να μείνουν, να γυρίσουν και να ζήσουν σε αυτό, αναπτύσσοντας την οικονομία του και ταυτόχρονα να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση σε αυτό, κτίζοντας απο κοινού, το μέλλον της Ανδρου μας.

Ακούστηκαν και υπερβολές όπως να γίνουν 4 τα λιμάνια στο νησί, ακόμα και αεροδρόμιο, αλλά ας είμαστε λιγάκι πιο φειδωλοί στις αναζητήσεις μας, λιγάκι πιο ρεαλιστές στοχεύοντας σε έργα, που μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες που βιώνουμε.

Η Δημοτική μας Κίνηση ‘’ Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ’’ συμμετείχε με εκπρόσωπο και ομιλητή τον  κο Γιάννη Δ. Ρέρρα, ο οποίος στην παρέμβαση του επί της χωροθέτησης της Ανδρου επεσήμανε ότι:


‘’Καλά τα σχέδια και όσα λέμε εμείς αλλά για να μπορέσουν να γίνουν κτήμα στους κατοίκους του νησιού και τα έργα αυτά να προχωρήσουν χωρίς αντιδράσεις θα έπρεπε να γίνουν πιο πολλές συναντήσεις και ενημερώσεςι των πολιτών.

Να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας απο άκρη σε άκρη του νησιού μας, ποιά ακριβώς προοπτική τους δίνει το έργο το οποίο σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να έχουμε ιδέες ακόμα και μέσω αυτών και τέτοιες συναντήσεις όπως η σημερινή ανοίγουν και εμπλουτίζουν τον διάλογο και μόνον όφελος έχουμε.

Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι, αν  αυτές οι συγκεντρώσεις γινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια για όλα τα έργα,που εξαγγέλθηκαν ή υλοποιήθηκαν, ίσως να μην είχαμε αντιδράσεις κάθε μορφής, δικαιολογημέμες ή μή, αλλά μέσα απο ανοιχτή διαβούλευση οι ίδιοι οι κάτοικοι θα ήταν πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα, να γίνουν τα όποια έργα υποδομής χωρίς ίσως αντιδράσεις και καθυστερήσεις’’.


Από μέρους τέλος της Δημοτικής μας Κίνησης, κατατέθηκαν στην μελετητική ομάδα, οι  θέσεις και προτάσεις του Συνδυασμού μας, οι οποίες έχουν καταγραφεί και δημοσιευτεί κατά καιρούς, απο τις  δικές μας πρωτοβουλίες και συναντήσεις με κατοίκους και φορείς του νησιού μας. Εχουν να κάνουν με τις πραγματικές σήμερα, αλλά και για το ορατό μέλλον, θεσμικές παρεμβάσεις απο μέρους της πολιτείας, με στόχο την υλοποίηση έργων, που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, βήμα – βήμα και  να αλλάξουν την εικόνα του νησιού μας, να του δώσουν προοπτική και ανάπτυξη.

Σε επόμενη ανάρτηση μας θα δημοσιεύουμε και τις προτάσεις που καταθέσαμε, με σχετική μας επιστολή στην μελετητική ομάδα, στα πλαίσια του εμπλουτισμού σύνταξης χωροθέτησης του νησιού μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου