Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Oικοτεχνία –απευθείας πώληση προιόντωνΟΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως(ΦΕΚ Β' αριθμ. φύλλου 2468/17-11-2015), η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής.
Με την απόφαση αυτή δίνεται πλέον για πρώτη φορά η δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να τα διαθέτουν μόνοι τους.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκετε, να προσφέρονται  νέες ευκαιρίες ενίσχυσης, συμπλήρωσης των εισοδημάτων των μικρών παραγωγών του τόπου μας, μέσα από την δυνατότητα της μικρο-μεταποίησης των προϊόντων τους, θωρακίζοντάς τους για πρώτη φορά με νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας.

Προτείνεται, έτσι, για πρώτη φορά η κατοχύρωση της οικοτεχνίας και η επιτόπια μεταποίηση προϊόντων, ανοίγοντας ουσιαστικά νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, κάνοντας τον πιο ελκυστικό ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν διέξοδο.
Το πετυχημένο αυτό μοντέλο έχει προιστορία σε Ευρωπαικές χώρες και ιδιαίτερα στην Ιταλία, η οποία το ακολουθεί και το ενισχύει όπου μάλιστα η Περιφέρεια της Ιταλίας, Βιτόριο Βένετο, έχει μέχρι σήμερα  σήμερα πιστοποιήσει, περισσότερους από 250 μικροπαραγωγούς,οι οποίοι διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στην αγορά με μεγάλη επιτυχία.

Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων της οικοτεχνίας μπορεί να γίνεται σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.Επισημαίνεται εδώ ότι τα  προϊόντα μπορούν να διατίθενται σε προσυσκευασμένη ή μη μορφή.

Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι: 
1) Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
 
2) Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,πετιμέζι, μουσταλευριά.
 
3) Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
 
4) Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες. Ε) Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
 
5) Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
 
6) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β΄/2014).

Επίσης τονίζεται ότι μπορεί να γίνει και συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.
 

Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), είναι τα εξής: 
α) βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόμενος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης,
 
β) αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ,
 
γ) απόδειξη πληρωμής
e−παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ, 
δ) Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου