Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και Προυπολογισμού.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 23ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015


Φτάσαμε  στις  23 Δεκεμβρίου μόλις λίγες μέρες πριν φύγει η χρονιά και έγινε τελικά σε συνθήκες ‘’fast track’’, το Δημοτικό  Συμβούλιο για την ψήφιση του προυπολογισμού του Δήμου μας.

Ο τρόπος σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου και των αντίστοιχων επιτροπών έγινε με τον ίδιο τρόπο,χωρίς  κάν να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία των Συμβούλων ώστε να έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν με επιχειρήματα τις απόψεις τους.

Η κορυφαία αυτή λειτουργία του Δήμου,για μια ακόμα φορά,απέδειξε σε όλους ότι, η σημερινή  Δημοτική Αρχή δεν σέβεται καθόλου, αυτήν καθ’ εαυτή την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν αφήνει περιθώρια σε ιδέες και προτάσεις να παρουσιαστούν  από την αντιπολίτευση.

Πολύ πρόσφατο το παρελθόν, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ορθότατα επέκριναν την διοίκηση Γλυνού, γιατί  δεν πραγματοποιούσε ουσιαστική διαβούλευση πριν από την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προυπολογισμού του Δήμου.

Επίσης, δεν υπήρξε καμιά συζήτηση στα Τοπικά Συμβούλια, κάτι που πάντα η σημερινή διοίκηση του Δήμου υπό τον κ.Σουσούδη, ως αντιπολίτευση επέκρινε.

Χωρίς να προηγηθεί η αναγκαία συζήτηση και απόφαση στα Τοπικά Συμβούλια και χωρίς ποτέ να λειτουργήσει δημοτική επιτροπή διαβούλευσης,την οποία μάλιστα έλεγαν ότι θα λειτουργήσουν, έφεραν τελευταία  ώρα τεχνικό πρόγραμμα και προυπολογισμό απλά για να ψηφιστεί, στην ουσία να μην συζητηθεί ή ακόμα χειρότερο να μην εφαρμοστεί.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι πάντα συνυφασμένο με την αναπτυξιακή προοπτική ενός Δήμου. Αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικό υπόβαθρο, αλλά και με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και δυστυχώς μία τέτοια προοπτική απο πλευράς της παράταξης του κ Σουσούδη, έτσι όπως λειτουργεί δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ετσι  για μιά ακόμα χρονιά, να  βλέπουμε μια σειρά από έργα που ενώ εγγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα,απλά να γράφονται  και για κάποιο λόγο να μην υλοποιούνται,ξέχωρα που πολλά απο τα αναγραφόμενα στην ουσία έρχονται για να καλύψουν ήδη γενομένες δαπάνες της χρονιάς που κύλησε.

Βρίσκονται στην διοίκηση του  Δήμο Ανδρου πάνω απο ενάμιση χρόνο και δυστυχώς για μια ακόμα αφορά απέδειξαν την πλήρη ανυπαρξία τους και οργάνωση που έχουν φέρει τον Δήμο Ανδρου σε αυτά τα επίπεδα λειτουργίας του.

Εχουμε για μιά ακόμα φορά, άλλη μια παλινωδία της διοίκησης Σουσούδη, η οποία σε πολύ σύντομο διάστημα αποδείχτηκε  απογοητευτική και στο σημαντικότατο αυτό τομέα.

Από πλευράς του Συνδυασμού ‘’ Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ’’ δηλώνουμε ότι, με πίστη στις αρχές και τις προτάσεις της Δημοτικής μας Κίνησης που έχουμε παρουσιάσει στον Ανδριώτικο λαό και έχοντας  μία άλλη πολιτική θεώρηση, άλλες προτεραιότητες, αλλά και ουσιώδη αντίθεση για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου,καταθέσαμε με τον παρεβρισκόμενο επικεφαλής της παράταξης μας Γιάννη Καπάκη, το παρακάτω κείμενο.                                                                                                                               Άνδρος, 23.12.2015ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ  ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.,

Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,Σε σχέση με το σημερινό θέμα της συνεδρίασής μας το οποίο αφορά τον Προϋπολογισμό έτους 2016 του Δήμου μας και το Τεχνικό Πρόγραμμα, έχω να παρατηρήσω τα εξής και παρακαλώ όπως περιληφθεί αυτούσια η επιστολή μου αυτή στο σώμα της σχετικής απόφασης που θα εκδοθεί και αναρτηθεί στη Διαύγεια:

Η πρόσκληση με την ημερήσια διάταξη που μας εστάλη για τη σημερινή συνεδρίαση ανέφερε και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης, για το οποίο ωστόσο ουδεμία εισήγηση της διοίκησης είχαμε λάβει μέχρι σήμερα στις 11 το πρωί.
 Ακόμα και αυτός ο ίδιος ο Π/Υ (πίνακες εσόδων-εξόδων και αιτιολογική έκθεση) μας εστάλη με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις χθές 22.12.2015 στις 3 και  7 η ώρα αντιστοίχως το απόγευμα.
Παρά τις επισημάνσεις μου εδώ και καιρό για να έχουμε εγκαίρως και πάντως 3 ημέρες νωρίτερα από κάθε συνεδρίαση Δ.Σ. όλες τις εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης (όπως ο πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Δ.Σ. προβλέπει) ώστε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή μας για να προετοιμαστούμε και να αναπτύξουμε με επιχειρήματα τις απόψεις μας, τούτο δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν συνέβη . Και το χειρότερο, αυτή η καθυστέρηση ενημέρωσής μας αφορά το κορυφαίο για τη λειτουργία του Δήμου μας θέμα, τον Προϋπολογισμό του.  Και εκτός όλων αυτών, έπρεπε δυστυχώς με δική μου πρωτοβουλία να αναζητήσω στις υπηρεσίες του Δήμου κρίσιμες παλαιές αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούν τα τέλη και μνημονεύονται στην αιτιολογική έκθεση του Π/Υ αλλά δεν είχαν τεθεί υπόψη μας.

-    Φτάσαμε και πάλι, όπως και πέρσι, να συζητούμε εντελώς εκπρόθεσμα το θέμα του Π/Υ παραβιάζοντας τις προθεσμίες που θέτει η κείμενη νομοθεσία. Διερωτώμαι για ποιους λόγους η διοίκηση του Δήμου αργοπόρησε και πάλι τόσο πολύ. Δικαιολογία περί πρόσφατης ανάληψης καθηκόντων κ.λ.π. που αναφέρθηκε πέρσι δεν δύναται πλέον να γίνει αποδεκτή.

Δεν έχει τεθεί υπόψη μας το κείμενο της γνώμης του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας με αρ. πρωτ. 860/10.11.2015.
-   Αναφορικά με τις Αποφάσεις υπ΄αρ. 214/2015, 215/2015 και 216/2015 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου σχετικά με τον καθορισμό των διαφόρων ειδών τελών για το 2016,έχω να παρατηρήσω ότι πρόκειται για παντελώς αναιτιολόγητες αποφάσεις που ορίζουν την μη αναπροσαρμογή των τελών χωρίς ωστόσο να μας παρέχουν ουδεμία επιστημονική εξήγηση με οικονομικούς όρους που να τις δικαιολογούν.
    Να υποθέσω ότι αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους ?
Ειδικά για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που διέπονται από αυστηρή νομοθεσία, δεν έχουμε ενημέρωση για το πώς κυμάνθηκαν τα έσοδα-έξοδα της Υπηρεσίας 20 απολογιστικά εντός του τρέχοντος έτους σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2015. Αντ΄αυτού η Διοίκηση αποφάσισε να τα διατηρήσει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, μνημονεύοντας μάλιστα και την υπ΄αρ. 249/2011 Απόφαση του Δ.Σ. την οποία οι σημερινοί διοικούντες την είχαν εν πολλοίς καταψηφίσει ως τότε αντιπολίτευση !!

-  Αυτά που τότε καταψήφιζαν, σήμερα τα εφαρμόζουν…. Αξιοθαύμαστο….! ! !

-  Ομοίως για τα τέλη ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης προτείνεται να παραμείνουν τα ίδια, μ΄ έναν το λιγότερο «ερασιτεχνικό» ισχυρισμό – ομολογία αποτυχίας ότι η υπηρεσία δεν μπόρεσε να βεβαιώσει και να εισπράξει τα ΠΟΕ αυτών. Και το χειρότερο, γίνεται η παραδοχή ότι «τα τέλη θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν»!! Από εδώ και μόνον καταδεικνύεται μεγαλοπρεπώς η διοικητική και οικονομική ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής. Για να μην αναφερθώ στον προφανή κίνδυνο διαφυγόντων εσόδων εις βάρος του Δήμου σε μια περίοδο βαρειάς οικονομικής στενότητας, αλλά και στον κίνδυνο αναζήτησης ευθυνών και καταλογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

-      Επειδή κάποιοι καλοθελητές θα προστρέξουν να διαστρεβλώσουν την άποψή μου περί των συντελεστών των τελών, δηλώνω κατηγορηματικά ότι εάν υπήρχε επαρκώς αιτιολογημένη εισήγηση με οικονομικά δεδομένα και με ανάλυση κόστους-ωφέλειας για τα συμφέροντα του Δήμου, θα ήμουν ανοικτός να δεχθώ τη διατήρηση στα περσινά επίπεδα των τελών. Τα τέλη και τα δικαιώματα είναι η βασική πηγή ιδίων εσόδων του Δήμου μας και δεν επιτρέπονται μικροπολιτικά παιχνίδια στο χειρισμό τους.

-  Οι Πίνακες Εσόδων – Εξόδων του Π/Υ 2016 έχουν μόνο τη στήλη των Προϋπολογισθέντων, στοιχείο παντελώς ανεπαρκές για να γίνει η απαραίτητη σύγκριση με τα αντίστοιχα προϋπολογισθέντα έτους 2015. Περαιτέρω θα έπρεπε να γνωρίζουμε για μεν το σκέλος των εσόδων τα Βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ανά ΚΑΕ και για δε το σκέλος των εσόδων τα Τιμολογηθέντα, Ενταλθέντα και Πληρωθέντα.

-     Περαιτέρω η Αιτιολογική Έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής επί του Π/Υ αν και φαντάζει πομπώδης στα μάτια ενός απλού αναγνώστη, στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από απλοϊκή παράθεση της ισχύουσας δημοσιολογιστικής νομοθεσίας περί δημοτικών Π/Υ και αντιγραφή των σχολιασμών της γνώμης του Παρατηρητηρίου που θέτει τα ανώτατα όρια ανά κατηγορίες εσόδων-εξόδων. Δεν απαντά όμως καθόλου στα κρίσιμα ερωτήματα του τρόπου της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου μας το2015 από την παρούσα διοίκηση.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το ποσό που εγγράφεται στην ομάδα 85 των Εσόδων «Προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων βεβαιωμένων κατά τα Π.Ο.Ε. εντός του οικονομικού έτους» ανέρχεται συνολικά σε 1.160.420,03 ευρώ, ποσό τεράστιο για το μέγεθος ενός μικρού Δήμου σαν τον δικό μας που καταδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και προβληματική κατάσταση στη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλών τρίτων προς το Δήμο από παρελθόντα έτη.

-   Γενικότερα και ως προς το σκέλος των πολύπαθων εσόδων και δή των ιδίων εσόδων (π.χ. ενδεικτικά αναφέρω τους Φόρους-Εισφορές, τα Τακτικά Έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, τα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη κ.α.) του Δήμου προκύπτει σαφώς ότι η διοίκηση εξαναγκάστηκε από τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου να προϋπολογίσει συγκεκριμένα ποσά, τα οποία όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ότι θα μπορέσει και να τα υλοποιήσει αν δούμε τι έκανε την τρέχουσα χρήση. Για να μην αναφερθούμε στον πολυπόθητο ισχυρισμό που ακούμε κάθε φορά ότι ο Π/Υ είναι δήθεν ρεαλιστικός και ότι δεν έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα. Η μέχρι σήμερα διαχειριστική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής ουδεμία εξασφάλιση παρέχει ότι θα πετύχει όσα προϋπολογίζει.

-   
Εκτιμώ ότι η Δημοτική Αρχή έχει πολύ και ανηφορικό δρόμο ακόμα μπροστά της για να εξυγιάνει οικονομικά τον Δήμο. Θα πρέπει  να μεριμνήσει για τη βεβαίωση και είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων και όχι με διάφορους προσχηματικές προφάσεις να υπεκφεύγει για πολιτικούς λόγους καθόσον η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί δραματικά, να σταματήσει την προσφιλή τακτική της των απ΄ευθείας αναθέσεων, σπάζοντας μάλιστα τις ομοειδείς δαπάνες σε μικροποσά μεταξύ των τριών δημοτικών ενοτήτων ώστε να μην υπάγονται και στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να σέβεται τη νομοθεσία αλλά και τη νοημοσύνη των δημοτών που υποψιασμένοι παρακολουθούν πλέον τις πράξεις της.

-     Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές του συνδυασμού μας «Άνδρος της Ζωής μας» και θα ασκούμε εποικοδομητικά τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση, κάτι που κάναμε με επιτυχία όλο αυτό το διάστημα, οδηγώντας τη διοίκηση του Δήμου να ανακαλέσει παράνομες αποφάσεις της μετά από προσφυγή μας στις εποπτεύουσες υπερκείμενες Αρχές.

Για όλους τους παραπάνω αναφερομένους λόγους, καταψηφίζω ως έχει την εισήγηση-πρόταση της δημοτικής αρχής για τον Προϋπολογισμό έτους 2016 του Δήμου Άνδρου.

Με τιμή,        


Γιάννης Καπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

                              Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου