Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ,
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΝΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ


Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο κακόγουστο έργο με θλιβερό πρωταγωνιστή την Δημοτική Αρχή Σουσούδη - Βουραζέρη.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος η διοίκηση του Δήμου Άνδρου ολιγώρησε προκλητικά να διευθετήσει εγκαίρως το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί μας με αποτέλεσμα, εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, να επιλέξει - επικαλούμενη, μη ορθώς, άμεση και επείγουσα ανάγκη - την προσφιλή της μέθοδο της απ΄ευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.
Επειδή δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από τους διοικούντες τον Δήμο και εντελώς παρελκυστικά καταφεύγουν τελευταία στιγμή σε λύσεις «του ποδαριού», ουσιαστικά για να αναθέτουν δουλειές σε αναδόχους της απολύτου επιλογής τους αδιαφορώντας παντελώς για έννοιες όπως η διαφάνεια, ο υγιής ανταγωνισμός, η ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: 

- Στις 13.04.2016 (δηλ. 3,5 μήνες πριν) το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄αρ. 89/2016 Απόφασή του  ενέκρινε την ανάθεση σε ιδιώτη, μεταξύ άλλων, και της υπηρεσίας περισυλλογής υλικών για κομποστοποίηση και ανακύκλωση, επικαλούμενο αδυναμία να υλοποιηθεί η εργασία αυτή από το υπάρχον ανθρώπινο και μηχανικό δυναμικό του Δήμου μας, επιχειρηματολογώντας μάλιστα και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος μέσω της συμπίεσης του κόστους.

- Όλο αυτό το διάστημα δεν μερίμνησε κανείς ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και να προχωρήσει ο Δήμος σε πρόχειρο διαγωνισμό με τη συλλογή οικονομικών προσφορών για την ανακύκλωση («ψιλά γράμματα» αυτά για τους διοικούντες οραματιστές των οικονομιών κλίμακος !!!)
- Άφησαν (εσκεμμένα άραγε ?) το θέμα να κυλήσει ώστε να διογκωθεί το πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι όπου υπάρχει αύξηση του όγκου των απορριμμάτων λόγω τουρισμού, να υπάρξουν εύλογες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και έτσι να περάσουν ανενόχλητοι την απ΄ευθείας ανάθεση εκεί που ήθελαν και μάλιστα με τίμημα που κρίνεται εξωφρενικό.
- Μόλις στις 26.07.2016 η Οικονομική Επιτροπή με την υπ΄αρ. 107/2016 Απόφασή της ψήφισε πίστωση ποσού 50.000 ευρώ για τις υπηρεσίες ανακύκλωσης-κομποστοποίησης από το οποίο, ποσό 24.800 ευρώ θα διατεθεί με τη διαδικασία της απ΄ευθείας ανάθεσης και το υπόλοιπο με διαγωνιστική διαδικασία.  Για να είναι όλοι ευχαριστημένοι μάλλον…….
- Με την υπ΄αρ. 358/3.08.2016, απόφασή του ο κ. Δήμαρχος ανέθεσε (χωρίς τη συλλογή άλλων προσφορών), απ΄ευθείας και αδιαφανώς, την εν λόγω υπηρεσία σε συγκεκριμένο ανάδοχο της απολύτου επιλογής του προσφέροντάς του το υπέρογκο ποσό των 24.800 ευρώ για χρονικό διάστημα εργασίας μόλις 39 ημερών!!!! (από 3.08.2016 έως 12.09.2016). Για να μην αναφερθούμε στην προχειρότητα των όρων της σύμβασης …. 

- Θα λογοδοτήσει άραγε κανείς για το πώς αντιλαμβάνονται οι άρχοντές μας την οικονομία κλίμακος και τη διαχείριση του χρήματος του λαού της Άνδρου όταν προσφέρουν προκλητικά, σε καιρούς μάλιστα βαριάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης, 24.800 ευρώ για 39 ημέρες ??


- Θα πούν άραγε στο λαό της Άνδρου ότι εμείς όλοι θα πληρώσουμε τελικά το εξωφρενικό αυτό ποσό (και την αβλεψία τους) μέσω των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας των λογαριασμών της ΔΕΗ καθόσον η δαπάνη της απ΄ευθείας ανάθεσης της ανακύκλωσης βαρύνει αποκλειστικά συγκεκριμένο ΚΑΕ (20.6277.0122) της ανταποδοτικής υπηρεσίας 20 ?

Και εν όσω, από την υπ΄αρ. 108/2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια σχετικά με την έκθεση υλοποίησης του Π/Υ για το β΄τρίμηνο του 2016, διαφαίνεται καθαρά ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα (αποτελούν τη βασικότερη πηγή τακτικών ιδίων εσόδων του Δήμου μας μετά την κρατική επιχορήγηση) κινούνται εισπρακτικά, ανησυχητικά χαμηλά (μόλις 31,21% ενώ θα έπρεπε να είναι γύρω στο 50% με το τέλος του α΄ εξαμήνου) την ίδια στιγμή που τα αντίστοιχα δεσμευθέντα έξοδα κινούνται ανοδικά. 
Θλιβερή πρωτοτυπία συνιστά μάλιστα και το γεγονός ότι ο απολύτως αρμόδιος επί των Οικονομικών του Δήμου Άνδρου, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Ο.Ε. κ. Χ. Βουραζέρης, ψήφισε παρόν (ουσιαστικά καταψήφισε) στη συγκεκριμένη Απόφαση με τη δικαιολογία «ότι δεν του δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος να μελετήσει την εισήγηση λόγω καθυστέρησης κατάθεσής της στην Οικονομική Επιτροπή» λές και δεν είναι αυτός ο πολιτικός προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας που ευθύνεται για την όποια τυχόν καθυστέρηση. 
Τι παραπάνω να πεί κανείς ……
Μάλλον θα απαντήσουν στους αφελείς ότι όλα γίνονται για τη συμπίεση του κόστους……
Αδιόρθωτη κατάσταση….
Η δημοτική μας παράταξη «Άνδρος της Ζωής μας», πιστή στις ιδρυτικές της αρχές και σεβόμενη τη ψήφο των δημοτών του νησιού μας, παραμένει ενεργή, πάντα κοντά στα προβλήματα της Άνδρου, αναδεικνύοντας όσα σοβαρά μαθέματος δημοτική αρχή προσπαθεί να υποβιβάσει, μη αντέχοντας τον δομημένο αντιπολιτευτικό έλεγχο και την εποικοδομητική κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου