Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Στα πλαίσια του ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου λάβαμε και δημοσιεύουμε την πιό κάτω επιστολή του συμπατριώτη μας κ.Λεονάρδου-Οδυσσέα Βλάμη.
Ο κ. Βλάμης, αναφέρεται στο καυτό θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στο νησί μας, μετά και την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων  του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελου Καπετάνιου, ο οποίος με την αριθμ. πρωτ.οικ.1066/30-9-2016 σχετική του επιστολή μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα διαχείρισης των απορριμμάτων Ανδρου  με ημερομηνία 23-9-2016,την οποία  απέστειλε στο Δήμο Ανδρου και στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, αναφέρεται στο να δρομολογηθούν περαιτέρω ενέργειες και να μην χαθεί άλλος χρόνος.
Η ιστοσελίδα μας ήταν, είναι και  θα είναι ανοικτή για όλες τις απόψεις και στο θέμα αυτό, χωρίς περιορισμούς, αποκλεισμούς, ώστε να συμβάλλει στον δημιουργικό διάλογο.
Στον διάλογο που πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις για το θέμα της δημιουργίας ΧΥΤΥ στην Ανδρο, ώστε επιτέλους να βρεθεί η σωστή και έγκαιρη λύση να μην χαθεί πλέον άλλος χρόνος και με χαρά περιμένουμε να δημοσιεύσουμε σχόλια , προτάσεις και παρατηρήσεις σας.


Η επιστολή του κυρίου Λεονάρδου Βλάμη αναφέρει:


Με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά μέσα της Άνδρου, που εν θερμώ και χωρίς τήρηση βασικών αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επικρίνουν και λοιδορούν δήθεν πολιτική παρέμβαση στο θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο, παραθέτω τις παρακάτω απόψεις μου, συνεισφέροντας στην αποκατάσταση της αλήθειας και στον έντιμο δημοκρατικό διάλογο. Ως γνωστόν, από το 2012, είτε μόνος μου, είτε στο πλαίσιο της Επιτροπής κατοίκων κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, έχω δημόσια και με άπειρα έγγραφα και παραστάσεις τοποθετηθεί σε Δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, ακόμη και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για το εξ αρχής άτοπο και λανθασμένο της επιλογής της θέσης Πλούσκα για ΧΥΤΥ.
Δεν επιχαίρω που οι εξελίξεις στο θέμα επιβεβαιώνουν τις απόψεις-θέσεις μου και θλίβομαι βαθύτατα γιατί σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος(5 χρόνια περίπου) και χρήμα σε μια άσκοπη και αδιέξοδη διαδικασία, που ζημιώνει την Άνδρο, καθυστερεί την επίλυση ζωτικής σημασίας θέματος, με πλήρη αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών. Δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα αναφέρω, οι αιρετοί της Άνδρου στάθηκαν διαχρονικά κατώτεροι των περιστάσεων, εγκλωβισμένοι σε παλαιοκομματικές διαδικασίες για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών φιλοδοξιών, χωρίς συνισταμένη το κοινό πανανδριακό συμφέρον.
Εγκαλείται λοιπόν σε πρόσφατο δημοσίευμα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κος Ευάγγελος Καπετάνιος, για την επιτόπιο αυτοψία του και για την έκθεση που υπέβαλε, την οποία σχολιάζουν αρνητικά, σκωπτικά και κατά το δοκούν, χωρίς προηγουμένως να ανατρέξουν, ως όφειλαν στοιχειωδώς εκ της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, στην αναζήτηση των αρμοδιοτήτων του. Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος ΠΔ 4/ΦΕΚ/Α/9/10.1.2014, οι αρμοδιότητες του κ.Γενικού επεκτείνονται σε όλο το φάσμα και εύρος: εποπτείας, συντονισμού, ελέγχου, παρακολούθησης, αξιολόγησης, (με «αυτεπάγγελτους δειγματοληπτικούς ελέγχους») όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, Υπηρεσιών, ΟΤΑ, ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, των φορέων αδειοδότησης, των φορέων διαχείρισης που εμπλέκονται στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επιπροσθέτως μεριμνά για την νομοθετική εναρμόνιση με τις Κοινοτικές Οδηγίες για το περιβάλλον, την εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας αυτής, εκπροσωπεί την χώρα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για παραβάσεις της νομοθεσίας κλπ. ΔΗΛΑΔΗ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ είναι Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΡΧΗ για το αντικείμενο του θέματος.
Είναι λοιπόν ΑΞΙΟΣ συγχαρητηρίων ο κος Γενικός, που πιστός στο καθήκον και τις επιταγές της Πολιτείας, περιήλθε όλες και τις 8 θέσεις που προτείνονται από την ΜΠΕ για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, για να σχηματίσει ιδίαν άποψη για τους λόγους που αυτή η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο ταλανίζεται ατελέσφορα επί πενταετία στην παρούσα φάση και επί 17ετία εάν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες προσπάθειες. Δεν θα αναφερθώ στο κόστος των μελετών αυτών, υπάρχουν οι αρμόδιοι για να επιληφθούν. Τι διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας; Αυτά που οι κάτοικοι επί πενταετία και εγγράφως στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης έχουμε αναδείξει:
Την πλήρη ακαταλληλότητα της θέσης Πλούσκα (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η θέση Πλούσκα έπρεπε να αποκλειστεί στο αρχικό στάδιο της μελέτης λόγω των γεωλογικών-υδρογεωλογικών- υδρολογικών χαρακτηριστικών της και δεν έπρεπε να είχε προχωρήσει στο στάδιο της βαθμολόγησης κριτηρίων, δηλαδή έπρεπε να είχε αποκλειστεί εκ προοιμίου). Για τα «λάθη» της μελέτης έχουμε εγγράφως αναφερθεί τόσο στις Υπηρεσίες, όσο και δια παραστάσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου τον Οκτώβριο του 2015, της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τον Δεκέμβριο του 2015, του ΠΕΣΠΑ τον Ιανουάριο του 2016. Προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι λοιδορούν τον Κο Γενικό για τα ευρήματα της διήμερης αυτοψίας του, αλλά ουδέποτε σχολίασαν τα πορίσματα μονοήμερων ή διήμερων αυτοψιών άλλων υπηρεσιών, οι οποίες δεν εντόπισαν, παραδόξως πως, τίποτε από αυτά που το έμπειρο μάτι του Κου Γενικού είδε. Αυτά βέβαια δεν προξένησαν τότε αισθήματα χλευασμού και λοιδορίας! Μέχρι σήμερα η παρούσα Δημοτική Αρχή κρυβόταν πίσω από το τσιτάτο «ότι πουν οι υπηρεσίες». Να όμως που όταν οι Υπηρεσίες λένε την αλήθεια, αυτή δεν είναι αρεστή!! Για να σταματήσει ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με δόσεις δήθεν αφελούς παραπληροφόρησης, μάθετε ότι, η ΜΠΕ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΛΟΥΣΚΑ. Είναι Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 8 συγκεκριμένων εναλλακτικών θέσεων που βαθμολογήθηκαν (όπως βαθμολογήθηκαν!) και μπήκαν σε σειρά κατάταξης από 1 έως 8 από τον μελετητή. Όλες είναι εν δυνάμει θέσεις προς περιβαλλοντική αδειοδότηση για ΧΥΤΥ.
Αυτό είναι το κατά νόμο έργο της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου. Η διαβούλευση επί της ΜΠΕ αφορούσε το σύνολο των περιεχομένων της ΜΠΕ, ήτοι και τις 8 θέσεις και όχι αποκλειστικά και μόνο την θέση Πλούσκα. Επειδή η ΜΠΕ για την θέση Πλούσκα περιείχε ασάφειες, και δεν αντιμετώπιζε κορυφαία θέματα, (πχ δημοτικές υδρευτικές γεωτρήσεις Μπατσίου κλπ), η αδειοδοτούσα υπηρεσία προσέφυγε στο ΠΕΣΠΑ, το οποίο έχει κατά νόμο γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα. Το ΠΕΣΠΑ στις 14.1.2016 επιβεβαίωσε τις ελλείψεις και ζήτησε από τον Δήμο Άνδρου την συμπλήρωση της ΜΠΕ, κυρίως για τα υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής.
Έκτοτε, δηλ επί δεκάμηνο αγνοείται η τύχη αυτής, αφού ο Δήμος Άνδρου δεν ολοκλήρωσε και δεν υπέβαλε στο ΠΕΣΠΑ τα ζητηθέντα συμπληρωματικά στοιχεία. Τώρα, με την Έκθεση Αυτοψίας της ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως την ακαταλληλότητα όχι μόνο της θέσης Πλούσκα αλλά και των τεσσάρων επόμενων στη σειρά θέσεων, επιτέλους απεμπλέκεται η διαδικασία και η αδειοδοτούσα αρχή δύναται να αξιολογήσει και αδειοδοτήσει με περιβαλλοντικούς όρους την πρώτη επόμενη κατάλληλη θέση από την ίδια μελέτη, που όπως προκύπτει είναι και η θέση επιλογής του νυν Δημάρχου Άνδρου, ο οποίος επαίρεται για τον εμπλουτισμό της αρχικής μελέτης με νέες κατάλληλες θέσεις, όπως η θέση Αγία Θέκλα.
Εν κατακλείδι, ο Κος Γενικός με την έκθεσή του «ξέπλυνε» το όνειδος μιας δημόσιας διοίκησης η οποία από το 2012 άγεται και φέρεται σε μια ατέρμονη διελκυστίνδα, χωρίς ποτέ να έχει το θάρρος να βάλει οριστικό τέλος σε μια διαδικασία αλόγιστης δαπάνης πόρων και κόπων επί σκοπού να αδειοδοτηθεί ΧΥΤΥ σε περιβαλλοντικά ακατάλληλη θέση, με φαραωνικό κόστος κατασκευής, σε σχέση με ΧΥΤΥ σε άλλες περιοχές, λαμβανομένων υπόψη συγκριτικών στοιχείων μεγεθών πληθυσμού και παραγωγής αποβλήτων.
Αξίζει εδώ να αναφερθώ στους αιρετούς του νησιού μας που θαρραλέα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με την στάση και την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, τίμησαν τον Ανδριώτικο λαό: · Κο Ιωάννη Καπάκη, Δημοτικό Σύμβουλο, Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης · Κα Μαρία Μαμάη , Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης · Κα Άννα Βολίκα, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης · Κο Ανδρέα Βόσσο, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης · Κα Νίκη Μαμάη, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης · Κα Ελένη Πολίτου, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης · Κα Αθηνά Μακρή, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της Μείζονος αντιπολίτευσης · Κο Φραντζέσκο Αθανασίου, μέλος της Μείζονος αντιπολίτευσης, · Κο Μιλτιάδη Κάρλο, Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Γαυρίου Ιδιαίτερα δε εκείνους εξ αυτών που διαχρονικά σήκωσαν το βάρος εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο, και όπου αλλού χρειάστηκε υποστήριξη της αλήθειας για την ακαταλληλότητα της θέσης Πλούσκα.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η θέση του Έπαρχου Κου Δημήτρη Λοτσάρη, που με την δημόσια τοποθέτηση και επιχειρηματολογία του στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Δεκ. 2015), ανέδειξε το θέμα περί του λανθασμένου της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα.
Η Άνδρος, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες ορισμένων καλοθελητών είναι ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ, ο δε λαός της δεν χωρίζεται όσο και εάν κάποιοι το προσπαθούν. Η λύση είναι πλέον εφικτή και πιο κοντινή από ποτέ άλλοτε, χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Κου Γενικού Γραμματέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου