Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Επιστολή Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΣ και επικεφαλής ελάσσονος Αντιπολίτευσης Γιάννη Καπάκη σχετικά με στελέχωση Κέντρου Υγείας Ανδρου


Δημοσιεύουμε επιστολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ΥΠ.ΕΣ και επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Καπάκη σχετικά με την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Άνδρου

Γιάννης Γ. Καπάκης
Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ΥΠ.ΕΣ.
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου                                                        
Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης                                                  
                                                                                                                          Αθήνα11.11.2016Προς:
κα. Όλγα Ιορδανίδου
Διοικήτρια 2ης ΥΠΕ
Υπουργείο Υγείας

Κοινοποίηση:
- κ. Ανδρέα Ξανθό, Υπουργό Υγείας
- κ. Π. Πολάκη, Αν. Υπουργό Υγείας
- κ. Ν.Συρμαλένιο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
- κ. Αντ. Συρίγο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
- κ. Νίκο Μανιό, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ


Αγαπητή κα. Ιορδανίδου,

Είμαι βέβαιος ότι στo πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων σας έχετε ήδη σχηματίσει μια πολύ καλή εικόνα σχετικά με την στελέχωση, την επάρκεια σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και την κτιριακή υποδομή των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών μας.

Ως δημότης Άνδρου και επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώνω, όπως άλλωστε και οι συμπατριώτες μου, ότι στο Κέντρο Υγείας Άνδρου η κατάσταση τα  τελευταία χρόνια δεν είναι καλή και  το πολυτιμότερο για την ανθρώπινη ύπαρξη αγαθό, εκείνο της υγείας, νοσεί σοβαρά στο νησί μας.

Θα έλεγα μάλιστα ότι, δυστυχώς, οι συνθήκες περίθαλψης διαρκώς χειροτερεύουν, καθώς υπάρχει πρόβλημα τόσο με την απουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (όπως για παράδειγμα ορθοπεδικού, καρδιολόγου, κλπ) όσο και με την επάρκεια σε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (όπως για παράδειγμα θα ήταν ένα αξιόπιστο ακτινολογικό μηχάνημα, μία συσκευή υπερήχων κλπ).

Το νησί, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 9.221 μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων 1.299 είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών, 863 είναι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, 4.856 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 24 – 64 ετών και 2.203 κάτοικοι είναι άνω των 65 ετών.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει σοβαρή ανάγκη για ενίσχυση τόσου του Κέντρου Υγείας Άνδρου, όσο και των Περιφερειακών Ιατρείων καθώς η ανεπάρκεια στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκτός του ότι είναι άκρως επικίνδυνη για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού μας αλλά και των τουριστών που το επισκέπτονται, οδηγεί πολύ συχνά τους Ανδριώτες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με εξαιρετικά υψηλά κόστη (μετακίνησης, παραμονής στην Αθήνα, επισκέψεων σε ιδιώτες παρόχους υγείας καθώς συχνά αδυνατούν να συνδυάσουν μεταξύ τους τα ραντεβού διαφορετικών ειδικοτήτων γιατρών σε κρατικές δομές υγείας κλπ).

Επιπλέον, εξαιτίας της κάκιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με την Σύρο, οι Ανδριώτες, που έχουν δυστυχώς την ανάγκη πιστοποίησης από το αρμόδιο και μοναδικό  ΚΕΠΑ στο Νομό, είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν έξοδα μετακίνησης και παραμονής στη Σύρο (και ενδεχομένως στην Τήνο ή τη Μύκονο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ποσά που θα απαιτηθεί να καταβάλουν).
Συχνά δε παρατηρείται το φαινόμενο να αναγκάζονται να δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία την Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν σε κάποιο ΚΕΠΑ της πρωτεύουσας, αφού τουλάχιστον με τη Ραφήνα η σύνδεση είναι καθημερινή και επομένως μπορούν να εξυπηρετηθούν με μικρότερο κόστος (αλλά πάντοτε με κόστος…). Ίσως, η δυνατότητα εξέτασης των ασθενών στον τόπο τους με την αποστολή κλιμακίου ΚΕΠΑ θα ήταν η βέλτιστη λύση.

Δεδομένων των προεκτεθέντων προβλημάτων, θα παρακαλούσα για μία συνάντηση μαζί σας σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να σας εκθέσω και από κοντά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ανδριώτες και τα οποία αφορούν αυτόν το πολύ κρίσιμο για όλους μας τομέα, της παροχής δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία.
      


Με τιμή,


Γιάννης Καπάκης
Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Υπουργείου Εσωτερικών
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

2 σχόλια:

  1. Γιάννη, ως Ανδριώτης σε ευχαριστώ πολύ και σου εκφράζω τα συγχαρητήριά μου γι΄αυτές σου τις ενέργειες. Τάσσομαι πάντα υπέρ των καλών και ωραίων και ευγενών ενεργειών υπέρ της Ανδρου και των Ανδριωτών, οπως και τάσσομαι εναντίον καθε κακών ενεργειών οποθενδήποτε και αν προέρχονται που προξενενούν ζημία στην Ανδρο και στους Ανδριώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή