Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΑΚΗ

ΝΕΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ.... ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
 ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΥ 
ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΚΑ

                                                                                                       ΕΠΕΙΓΟΝ      18.11.2016


ΠΡΟΣ
1 .    Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη
2 .   Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Πρόεδρο Ο.Ε., κ. Χρ. Βουραζέρη
διαμέσου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ελ. Μπάλλα

Κοινοποίηση:
1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
A. Τμήμα Διοίκησης Ν. Κυκλάδων, Επτανήσου 35, 84 100 Ερμούπολη, Σύρος
Β.  κ. Νίκο Θεοδωρίδη, Ασκώντα Χρέη Γενικού Γραμματέα
     Ακτή Μιαούλη 83 και Μπότσαρη 2-8, 185 38 Πειραιάς
 Γ. Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου, Επτανήσου 35, 84100 Ερμούπολη, Σύρος
2. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος Κυκλάδων,
Σ. Καράγιωργα 22, Ερμούπολη, 84100 Σύρος


Θ Ε Μ Α: Έλεγχος νομιμότητας υπ΄αρ. 143/2016 Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής Άνδρου για εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, σχετικά με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των παρ.8 και 9 του άρθρου 10 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. Απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α & Η.Δ. 16852/6.04.2011 – Φ.Ε.Κ. 661/τ.Β΄/20.04.2011), τις ειδικές διατάξεις των άρθρων 61 παρ. 3 και 69 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, τις γενικότερες διατάξεις του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και εκείνες των άρθρων 1, 2, 3 και 9 του Π.Δ. 28/2015 «Κώδικας Πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία» (ΦΕΚ 34/τ.Α΄), παρακαλώ όπως μεριμνήσετε και διαβιβάσετε άμεσα στους αρμοδίους το παρόν έγγραφό μου και με πληροφορήσετε εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για τα εξής:
Περιήλθε εις γνώση μου ότι σκοπεύετε να εντάξετε αυθαιρέτως, στο φάκελο της μελέτης χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, την απαραίτητη υδρογεωλογική μελέτη που εκπόνησε ο «δικός σας» μελετητής-γεωλόγος κ. Μπηλιώνης Α. Σάββας και ενώ εκκρεμεί ακόμα ο έλεγχος νομιμότητας της σχετικής υπ΄αρ. 143/2016 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Άνδρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά την προσφυγή που κατέθεσε ομάδα κατοίκων της περιοχής της Υδρούσσας.
Πληροφορούμαι το αδιανόητο, ότι δηλ. έχει πρωτοκολληθεί έγγραφο του Δήμου με το οποίο παραλάβατε ήδη  - εξωθεσμικά - την επίμαχη μελέτη, χωρίς ουδεμία έγκριση.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οφείλετε να απαντήσετε στα καυτά ερωτήματα που σας έθεσε με το υπ’ αρ. πρωτ. 75049/19.10.2016 έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (συμπληρώνεται ένας μήνας) για το πώς προβήκατε ουσιαστικά στην απ΄ευθείας ανάθεση αυτής της τόσο σημαντικής και κρίσιμης για την πορεία του ΧΥΤΥ μελέτης, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις διατάξεις του νέου Ν. 4412/2016 και προσπαθώντας με τις γνωστές σας αλχημείες να πείσετε την εποπτεύουσα Αρχή για το σύννομο των ενεργειών σας, ξεσηκώνοντας έτσι θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους κατοίκους αλλά και από δικούς σας συμβούλους- μέλη της Ο.Ε. που καταψήφισαν τις πονηρές αιτιάσεις που προβάλλατε για να δικαιολογήσετε την απ’ ευθείας ανάθεση της υδρογεωλογικής μελέτης σε αρεστό προς εσάς μελετητή.
Μιας μελέτης που σέρνεται εδώ και πολύ καιρό με απολύτως δική σας υπαιτιότητα και βρήκατε την επίπλαστη αφορμή του απρόβλεπτου και του κατεπείγοντος που διακαώς ψάχνατε, για να την δώσετε με απ΄ευθείας ανάθεση εκεί που εξ’ αρχής θέλατε. Προφανώς για να καταλήξετε σε συμπεράσματα που θα σας διευκολύνουν στην εμμονική σας στάση για χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.
Αν τελικώς ευσταθούν οι φήμες και παρακάμψατε τη νόμιμη διαδικασία στέλνοντας αναρμοδίως και καταχρηστικώς την υδρογεωλογική του δικού σας μελετητή, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως «εκ του πονηρού» το τέχνασμα της δωρεάς (γιατί δεν μπορεί λογικός νούς να διανοηθεί τι άλλο έχετε σκαρφιστεί), θα πρέπει να σας θυμίσω ότι αυτή πρέπει προηγουμένως να γίνει αποδεκτή από συλλογικό όργανο του Δήμου, και κυρίως από το Δ.Σ. λόγω της κρισιμότητας του θέματος, καθόσον ο Δήμος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για να αποδέχεται ότι του «προσφέρει» ο καθένας.
Θα σας συνιστούσα λοιπόν ψυχραιμία, σύνεση, σεβασμό της νομιμότητας (μην ξεχνάτε ότι οφείλετε εδώ και ένα μήνα να απαντήσετε στην Αποκεντρωμένη) και όχι εξωθεσμικές εκ μέρους σας ενέργειες και παρεμβάσεις που σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα (ξέρετε εσείς …, είναι αυτές για τις οποίες τολμάτε να κατηγορείτε τον απολύτως αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών κ. Ε. Καπετάνιο διότι η τεκμηριωμένη άποψή του δεν ταιριάζει με τα σχέδιά σας για την Πλούσκα), αναλογιζόμενος ότι με τις μη σύννομες ενέργειές σας δυναμιτίζετε περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στο νησί μας για το πολύπαθο θέμα του ΧΥΤΥ. 
Αναρωτιέμαι τι φοβάστε τόσο πολύ κύριε Δήμαρχε και δεν προκηρύσσετε ένα ανοικτό διαφανή διαγωνισμό για την εκπόνηση της υδρογεωλογικής όπως θα έκανε κάθε φυσιολογικός αιρετός που αγαπά τον τόπο του και δεν υποβιβάζει τη νοημοσύνη των συμπολιτών του?

Σε περίπτωση που καταθέσετε οποιαδήποτε υδρογεωλογική μελέτη στο φάκελο του ΧΥΤΥ χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ή/και από συλλογικό Όργανο του Δήμου μας, παρακαλώ όπως έχω άμεσα αντίγραφο αυτής καθώς και της διοικητικής πράξεως που την αποδέχεται προκειμένου να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου ως επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης.
Επίσης χορηγήστε μου αντίγραφο της επεξηγηματικής απάντησης που θα στείλετε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με την απόφαση ανάθεσης της υδρογεωλογικής.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή μου παρακαλείται όπως λάβει υπόψη της το παρών έγγραφό μου και καλέσει εκ νέου, ως αρμοδία Αρχή, τον κ. Δήμαρχο να απαντήσει άμεσα στο υπ’ αρ. πρωτ. 75049/19.10.2016 έγγραφό της, ελέγχοντας συνδυαστικά και τη νομιμότητα λήψης οποιασδήποτε υδρογεωλογικής μελέτης για το ΧΥΤΥ θέλει καταθέσει ο Δήμος Άνδρου στο σχετικό φάκελο.
Το θέμα της εκπόνησης υδρογεωλογικής μελέτης είναι καθοριστικό για την πορεία του ΧΥΤΥ και πρέπει να διαφυλαχθεί στο ακέραιο η νομιμότητα της όλης διαδικασίας, μακριά από κουτοπονηριές και τρικλοποδιές  .
Ως εκ τούτου επισημαίνω ότι οποιαδήποτε παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας ή/και μη σύννομη υπηρεσιακά ενέργεια, τόσο αιρετών όσο όμως και υπαλλήλων όλων των εμπλεκομένων με το ζήτημα Υπηρεσιών, δύναται να αποτελέσει αφορμή αναφοράς και ελέγχου τόσο από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και από τα όργανα (ΣΕΕΔΔ) της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.  Με τιμή,

      Γιάννης Γ. Καπάκης
Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Υπουργείου Εσωτερικών
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου
Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

2 σχόλια:

 1. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η στάση του δημάρχου. Ανήκει στην κατηγορία "φωνάζει ο κλέφτης, να φύγει ο νοικοκύρης". Αυτός που αποκαλούσε "πολιτική παρέμβαση" την έκθεση που συνέταξε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Καπετάνιος για να λυθεί ένα τόσο ΣΟΒΑΡΟ και μακροχρόνιο πρόβλημα για το οποίο οι ίδιος όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι ΑΝΙΚΑΝΟΣ να το λύσει με ΝΟΜΙΜΑ μέσα, προσπαθεί τώρα ΠΑΡΑΝΟΜΑ να καταθέσει Υδρογεωλογική.
  Θα είχε την καλοσύνη ο δήμαρχος να μας πει ποιος τον συμβούλεψε να προχωρήσει με μια τέτοια ΠΑΡΑΝΟΜΗ ενέργεια; Μήπως ο παγκοσμίου φήμης Νομικός και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του; Αυτός που τον προέτρεπε τότε να προσφύγει κατά των κατοίκων και της Αρχαιολογίας και έγινε ρεζίλι και μετά έτρεχε να ακυρώνει την πράξη αυτή με νέα ΔΣ;
  Θα είχε την καλοσύνη ο δήμαρχος να μας πει ποιος τον συμβούλεψε να περιφέρεται στα υπουργεία αυτές τις ημέρες, καταγγέλλοντας ως πολιτική παρέμβαση την Έκθεση και να ζητά την απόσυρση του εν λόγω εγγράφου;
  Δήμαρχε, δεν πας να ζητήσεις πρώτα (ρητά) την απόσυρση του εγγράφου του Γλυνού που ζητάει το σφράγισμα των υδρευτικών γεωτρήσεων του Μπατσιού, το οποίο εσύ ο ίδιος είχες αποκαλέσει "Λάθος έγγραφο" και είχες δεσμευτεί ΕΠΤΑ (7) φορές να το πράξεις; Εσύ που κόπτεσαι για " να προχωρήσει η νόμιμη διαδικασία χωροθέτησης Χ.Υ.Τ.Υ όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και τη θεσμική διαδικασία", γιατί δεν φρόντισες εξαρχής να αποσύρεις αυτό το ΛΑΘΟΣ έγγραφο; Το αποσιώπησες.
  Δεν το απέσυρες! Δεν έχεις ούτε το θάρρος αλλά ούτε και την εντολή/συμβουλή φαίνεται....
  Θα είχες την καλοσύνη να μας πεις πως ονομάζεται η πασαρέλα σου στα υπουργεία;
  Θα είχες την καλοσύνη να μας πεις την γνώμη σου για το λόγο που χρόνια το επίσημο ΝΟΜΙΜΟ Ελληνικό κράτος δημιούργησε πριν 2 τη θέση του ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων? Τη δημιούργησε μήπως με σκοπό να ασκήσει 2 χρόνια μετά πολιτική παρέμβαση στο ΧΥΤΥ της Άνδρου;
  Τώρα άκου μία συμβουλή. Εάν έχεις ίχνος αξιοπρέπειας που σου έχει απομείνει και θέλεις να τη διασώσεις, σοβαρέψου και ενέργησε όπως αρμόζει σε έναν δήμαρχο. Έχεις επενδύσει εμμονικά και αρρωστημένα όλη σου την ενέργεια στην εν λόγω χωροθέτηση και έχεις αφήσει όλο το νησί ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ. Ο κόσμος εγκαταλείπει την παράταξή σου, ο κόσμος εγκαταλείπει το νησί, και εσύ τι κάνεις; ..προσπαθείς με παράνομο τρόπο να "" να προχωρήσει η νόμιμη διαδικασία χωροθέτησης Χ.Υ.Τ.Υ όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και τη θεσμική διαδικασία";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγχαρητήρια κε Καπάκη που έγκαιρα και ουσιαστικά παρεμβαίνετε στα Δημοτικά δρώμενα, διότι όπως φαίνεται οι Δημοτικοί άρχοντες δεν γνωρίζουν απο ανοικτές διαδικασίες και μετα απο δύο χρόνια μελετούν και αναλύουν και αναλύουν και ...ακόμη αναλύουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή