Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Η ιστορία της διαχείρισης των αποβλήτων της Άνδρου.

 ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ 

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 

ΤΟΥ ΣΤΕ

Με αφορμή την εκδίκαση στις προσεχείς μέρες στο ΣΤΕ για την παραμονή ή όχι του δεματοποιητή στην Σταυροπέδα, δημοσιεύουμε σήμερα με χρονική σειρά τι ακριβώς έχει γίνει ή δεν έγινε,για την τελική λύση της διαχείρισης των αποβλήτων του νησιού μας.
Η παρουσίαση ακόμα και σήμερα, μόλις μία εβδομάδα απο την απόφαση του ΣΤΕ, αναδεικνύει για το ποιός, ποιοί, μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση.

Η ιστορία της διαχείρισης των αποβλήτων της Άνδρου είναι - δυστυχώς για όλους μας - μια πολύ παλιά ιστορία. Και η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται, από παλιούς και νύν παράγοντες και παραγοντίσκους του τόπου, να πέσουν οι ευθύνες των εξελίξεων, συλλήβδην στους ώμους της παράταξής μας, είτε, με άμεσες αναφορές, είτε με έμμεσα και φτηνά υπονοούμενα προς τον επικεφαλής της Γιάννη Καπάκη, στη συνείδηση των Ανδριωτών δεν πρόκειται να περάσουν, όσο και αν πασχίζουν!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Όλες και όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση μετράει 10ετίες ! !
Τοπικά όμως συμφέροντα και μικροπολιτικές επιλογές, δεν έχουν μέχρι και σήμερα επιτρέψει την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλείται το κοινό αίσθημα και οι εύλογες αντιδράσεις των πολιτών του νησιού.
Να θυμίσουμε τα τραγελαφικά γεγονότα της προεκλογικής περιόδου, όπου οι συνδυασμοί των κυρίων Σουσούδη – Θωμά – Βουραζέρη και Μαλταμπέ – Θεολόγου – Γλυνού, αλλά υπόσχονταν στις ανοιχτές ομιλίες τους στη Χώρα, άλλα στο Γαύριο και στο Μπατσί και άλλα στο Κόρθι.
Σε κάθε περίπτωση ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα έπαιρνε τα σκουπίδια στην αυλή του!
Και με αυτόν τον ΒΑΘΙΑ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ λόγο που είχαν πορευτεί επί χρόνια, επέλεξαν να πορευτούν και κατά την προεκλογική περίοδο του 2014 ! !
Και έπεισαν ομολογουμένως την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού…
Οι έτοιμες λύσεις που όλοι υπόσχονταν, δεν ήρθαν ποτέ ! !
Για παράδειγμα, το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που κατέθεσε ο σημερινός Δήμος, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά κακή αντιγραφή του σχεδίου που στάλθηκε σε όλους τους Δήμους,προκειμένου να διευκολυνθούν στη σύνταξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων, ενώ περιέχει ψευδή στοιχεία, αλλά και στοιχεία έκπληξη, όπως η χωροθέτηση του κεντρικού σημείου διαλογής στην ευρύτερη περιοχή της Σταυροπέδας ! !
Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν διάφορες προσχηματικές ουσιαστικά εκδηλώσεις για την προώθηση της ανακύκλωσης στην Άνδρο, όμως γεγονός παραμένει ότι οι χειρισμοί του Δήμου στον συγκεκριμένο τομέα έχουν επιβεβαιωμένα στεφθεί από την απόλυτη αποτυχία.
Όλοι θυμόμαστε τις κούτες που πετούσαν, με τη βοήθεια του ανέμου, όλο το καλοκαίρι πάνω από τα κεφάλια μας! Και εσκεμμένα δεν αναφέρεται ΚΑΝΕΙΣ στο γεγονός, ότι ένα επιτυχημένο σύστημα Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων προϋποθέτει υποχρεωτικά ποσοστά ανακύκλωσης πάρα πολύ υψηλά !
Ως Δημοτική Παράταξη ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και προεκλογικά και σε κάθε ευκαιρία, έχουμε τοποθετηθεί πολύ συγκεκριμένα επί του θέματος.
Να σας θυμίσουμε τι αναφέραμε στην ειδική συνεδρίαση του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2015, στην οποία θέση μας και πρόσφατα υπενθυμίσαμε,μέσα απο μιά σειρά δημοσιευμάτων μας,στην παρούσα επίσημη ιστοσελίδα μας.
«Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και δεν έχετε κάνει ένα βήμα μπροστά. Μας ζητάτε να υποστηρίξουμε τη θέση την οποία εσείς πολεμούσατε λυσσαλέα για δύο χρόνια ως αντιπολίτευση με προεξάρχοντα το σημερινό Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είστε, μονίμως ανακόλουθοι με τον ίδιο σας τον εαυτό.
Πώς μπορούμε να ψηφίσουμε μια πρόταση που εσείς οι ίδιοι δεν την πιστεύετε; Οι μισοί σύμβουλοι σας δεν την ψηφίσουν. Έχετε πετύχει δυστυχώς με τις παλινωδίες σας και τις αδιαφανείς ενέργειές σας να διχάσετε τον κόσμο της Άνδρου, ο οποίος ευτυχώς βλέπει, ακούει και σκέφτεται κριτικά. Βλέπει ότι η εμμονική σας επιλογή στη θέση της Πλούσκας έχει διχάσει ακόμα και το εσωτερικό της παράταξής σας. 
Μην ρωτάτε την αντιπολίτευση που θα πάει ο δεματοποιητής ή τα σκουπίδια, να κοιτάξετε προς την πλευρά σας, να ρωτήσετε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι ο αποκλειστικός χειριστής του όλου θέματος. Λίγες μέρες πριν στο Μπατσί, δήλωσε παρουσία των κατοίκων, ότι δε θα ψηφίσει την πρόταση.
Πώς περιμένετε λοιπόν από την ελάσσονα αντιπολίτευση να υπερψηφίσει κάτι που δεν πιστεύει ο ίδιος ο εισηγητής; Έχετε εκλεγεί για να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματα και θα κριθείτε για τις επιλογές σας από τον λαό.
Ποιός άραγε δεν άφησε να χωροθετηθεί η θέση όλα τα προηγούμενα χρόνια; Έρχεστε τώρα και ρίχνετε την ευθύνη σε εμάς που εκλεχτήκαμε για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας συμβούλων, να λύσουμε το θέμα για το οποίο εσείς με τις πράξεις σας και τις ενέργειες σας κάνατε οτιδήποτε για να μη λυθεί.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι η θέση της Πλούσκας υποδαυλίστηκε από την ίδια τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία επένδυσε προεκλογικά στο θέμα αυτό. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πρωταγωνιστής κατά της λύσης αυτής, υπάρχουν και σχετικά κείμενα με τα οποία ξεσήκωνε τους κατοίκους. Μέχρι τις εκλογές λέγατε ότι το συγκεκριμένο μελετητικό Γραφείο έχει κάνει λάθος και δεν το εμπιστεύεστε.
Χωρίς να διαθέτω ειδικές τεχνικές γνώσεις επί του θέματος, αλλά και μη δυνάμενος ταυτόχρονα να αγνοήσω τις σφοδρές και λογικές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας δημοτών μας κατά της επιλογής της θέσης της Πλούσκας για τη δημιουργία ΧΥΤΥ καταψηφίζω την πρόταση δεδομένης και της ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής να πείσει με διαφανείς ενέργειες και καθαρές διαδικασίες για την επιλογή της αυτή.» (ολόκληρη η τοποθέτησή μας εδώ: http://androstiszoismas.blogspot.gr/2015/10/blog-post_12.html#more):
Όταν ο κ. Καπετάνιος, από τη θέση του πλέον αρμόδιου Γενικού Γραμματέα (δείτε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 4 του 2014) και υπό το βάρος των οχλήσεων και παρεμβάσεων που είχε δεχθεί, αποφάσισε να επισκεφθεί το νησί μας, έσπευσαν όλοι (και καλώς έπραξαν), να τον υποδεχθούν και να τον βοηθήσουν στο έργο του, που δεν ήταν άλλο από την αυτοψία των θέσεων που έχουν προωθηθεί από την ανάδοχο εταιρεία ως καταλληλότερες για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. 
Τόσο ο Δήμαρχος κ. Σουσούδης, όσο και ο Έπαρχος κ. Λοτσάρης, ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του, συνομίλησαν και συνεργάστηκαν, προκειμένου ο κ. Γενικός να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Και ενώ ο κ. Σουσούδης διατείνονταν ότι παρεμβαίνει για να κλείσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν (υπέρ της Πλούσκας) και ο κ. Λοτσάρης σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας επεσήμανε «την αντίθεση του στην δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ στην συγκεκριμένη τοποθεσία και ότι θα πρέπει πάνω από όλα να διασφαλιστούν τα νερά στην περιοχή «Πλούσκα» (ήταν ουσιαστικά αντίθετος με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε), μετά τη ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ του κ. Καπετάνιου, στρέφονται τόσο αυτοί, όσο και οι παλιοί δημοτικοί άρχοντες του νησιού εναντίον του, σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να του επιρρίψουν επικοινωνιακά τις ευθύνες, όλων των λανθασμένων και επιζήμιων επιλογών, που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο !

Και ενώ στη συνάντηση που ζήτησαν και είχαν ΑΜΕΣΑ ο Δήμαρχος του νησιού κ. Θεοδόσης Σουσούδης , ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Λάσκαρης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βουραζέρης, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ παρουσία του Γ.Γ. κ. Καπετάνιου, δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους του Υπουργού, παρά μόνο εκφράστηκε η επιθυμία να υπάρξει εκ νέου συνάντηση, το σχετικό δελτίο τύπου δεν υπάρχει στο επίσημο site του Δήμου, αφού κυκλοφορεί μια πιο "βολική" εκδοχή, του τί διαμείφθηκε στη συνάντηση σε ενημερωτικό ιστότοπο του νησιού...
Κυκλοφορεί ωστόσο ως αναδημοσίευση!

Εμείς, το εντοπίσαμε στο andriakipress.gr. "... Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και ξεκαθαρίστηκαν οι απόψεις από κάθε πλευρά. 
Ο Υπουργός κατανόησε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας με την παντελή έλλειψη υποδομών για την διαχείριση απορριμμάτων. Διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλάξει κάθε νόμιμη και θεσμική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης και συγχρόνως όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες.
Ο Δήμος Άνδρου από την πλευρά του ευχαριστεί τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή για την κατανόηση του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε καθώς και για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της συνάντησης.
Παράλληλα ο Δήμος δεσμεύεται να ακολουθήσει τις θεσμικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η δίκαιη προς όλους αντιμετώπιση του προβλήματος."
Τα συμπεράσματα δικά σας ! !                                                               
Για τον επικεφαλής της παράταξής μας, Γιάννη Καπάκη, ορισμένοι έχουν επιφυλάξει το ρόλο της Ιφιγένειας, και επιχειρούν μεθοδευμένα να τον «θυσιάσουν» για να πνεύσουν ούριοι άνεμοι στην πλεύση προς την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος.
Οι μεθοδεύσεις τους ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ και η κολυμπήθρα του Σιλωάμ, δεν θα είναι η Δημοτική μας παράταξη.
Όσοι διαφωνούσαμε ριζικά με τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, συμπαραταχθήκαμε με τον Γιάννη Καπάκη, σε μια προσπάθεια να υψώσουμε τείχη σε μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες επιλογές και να ανοίξουμε μια καινούρια σελίδα στα αυτοδιοικητικά δεδομένα της Άνδρου.
Η « ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ » δεν είναι το «πιασάρικο» όνομα μιας δημοτικής παράταξης.
Είναι το όραμά μας, η βασική μας επιδίωξη, είναι η σύντομη έκφραση του μοναδικού σκοπού μας, είναι η προτεραιότητά μας, να φτιάξουμε έναν τόπο έμπνευσης, προόδου, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης για εμάς και τα παιδιά μας.
Και το όραμά μας αυτό δεν θα επιτρέψουμε να το αμαυρώσει κανείς ! !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου