Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Εισήγηση Γιάννη Καπάκη επί του προϋπολογισμού στο Δ/Σ Άνδρου της 7/4/2017

ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΑΚΗ
ΕΠΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ του Δ.Σ. ΆΝΔΡΟΥ της 7.04.2017
(2η συνεδρίαση, 20.00 μ.μ.)Σε εκτέλεση του υπ΄ αρ. πρωτ. 17048/21.03.2017 εγγράφου της ΑΔΑι σχετικά με τις παρατηρήσεις τους κατά τον έλεγχο του Π/Υ του Δήμου μας οικ. έτους 2017 όπως τον ψηφίσαμε με την υπ΄αρ. 1/16.01.2017 Απόφαση Δ.Σ., διαπιστώνουμε με λύπη ότι για μια ακόμα φορά μας εμπαίζετε κανονικά.

Φέρατε εντελώς εκπρόθεσμα και με τα χίλια ζόρια έναν π/υ στις 16.01.2017, τον τροποποιήσατε και πάλι κατά την ώρα της συνεδρίασης χωρίς να έχετε τη σύμφωνη γνώμη της Ο.Ε. (τόσο καλά τον είχατε προετοιμάσει…), ουδέποτε μας γνωστοποιήσατε τη γνώμη του Παρατηρητηρίου και την αιτιολογική έκθεση επί του π/υ όπως υποχρεούστε εκ του νόμου (κουτοπόνηρα μάλιστα μόλις χθές την αποστείλατε στα Mails μας αφήνοντας αιχμές για τους απόντες δημοτικούς συμβούλους στη συνεδρίαση της 16.01.2017, ενώ ουδέποτε και σε κανέναν μας δεν είχε γνωστοποιηθεί η έκθεση αυτή), ουδέποτε αναρτήσατε στη Διαύγεια έστω τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες εσόδων-εξόδων του π/υ άρα δεν ξέρουμε τι τελικά ψηφίστηκε και τι εσείς στείλατε στην Αποκεντρωμένη καθόσον άλλους πίνακες λάβαμε χθές σε σύγκριση με τους ψηφισθέντες από την Ο.Ε. στις 12.01.2017 και το Δ.Σ. στις 16.01.2017 με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δυσχερής η αντιπαραβολή μεγεθών και η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μάλλον αυτός είναι και ο σκοπός σας, να μπερδέψετε το Σώμα για να περάσετε όσα θέλετε και να μην γίνουν αντιληπτές οι μηχανορραφίες σας.

Τρείς ολόκληρους μήνες από την αρχή του έτους δεν καταφέρατε να πείσετε την Αποκεντρωμένη για την ορθότητα των εγγραφών στους ΚΑΕ του π/υ που στείλατε και φθάσατε να κρεμάσετε έναν ολόκληρο Δήμο με το να υπολειτουργεί από 1.04.2017 χωρίς π/υ, κατάσταση που πλέον μαρτυρά σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομική διαχείριση που ασκείτε και μας κατατάσσει μεταξύ των χειρότερων Δήμων πανελλαδικά. 
Σερνόμενοι από την άρνηση της ΑΔΑι να εγκρίνει τον π/υ , τον επανεισάγετε σήμερα (με τον «κομψό» τίτλο της επικαιροποίησης γιατί ντρέπεστε να ομολογήσετε ότι ουσιαστικά ο π/υ δεν εγκρίθηκε αφού παραβιάσατε σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες της σχετικής ΚΥΑ), τόσο πρόχειρα και αδιαφανώς, χωρίς καν να κάνετε τον κόπο να φτιάξετε μια εισήγηση και να εξηγείτε στο Δ.Σ ποιους ακριβώς ΚΑΕ αλλάζετε τώρα, πώς ισοσκελίζονται τα ανταποδοτικά (μήπως χρησιμοποιείτε ακόμα και το κονδύλι του ΦΠΑ για να ισοσκελίσετε την υπηρεσία της ύδρευσης ??) και ο συνολικός π/υ, πώς θα καλύψετε το ποσό των περίπου 500.000 ευρώ από το χρηματικό υπόλοιπο για να καλύψετε την πληρωμή υποχρεώσεων ΠΟΕ, εσείς που επαίρεστε πόσο εξυγιάνατε τον Δήμο σε σημείο να απαξιώνετε την δωρεάν επιχορήγηση του ΥΠΕΣ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ΠΟΕ.  

Δεν συζητάμε βέβαια για όραμα, ανάπτυξη και στρατηγικό management, δεν υπάρχουν πουθενά στον π/υ σας. Άγνωστες λέξεις για εσάς.

Εγγράψατε στις δαπάνες έργα χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ χωρίς να όμως να αποδείξετε ότι το αντίστοιχο έσοδο έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, δημιουργώντας έτσι έλλειμμα.

Παίζετε με τις εκτιμήσεις και το χρηματικό υπόλοιπο (κωδικός 51), δεν τεκμηριώνετε εάν τα ανταποδοτικά έκλεισαν το 2016 με έλλειμμα ή πλεόνασμα (φέρατε τον π/υ στα μέσα Ιανουαρίου οπότε γνωρίζατε πολύ καλά πώς έκλεισε η χρήση 2016 αλλά και πάλι αποδειχθήκατε ανίκανοι να κάνετε σωστό π/υ), εγγράφετε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ ως πρόβλεψη (επισφαλής απαίτηση) για μη είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών από ΠΟΕ – ουσιαστικά τα ξεγράφουμε αυτά τα χρήματα, πέρσι δεν εισπράξατε ούτε 1 ευρώ, ομολογείτε ότι αυξήθηκαν και οι οφειλές μας ΠΟΕ σε σχέση με το 2016 και άλλα πολλά και θλιβερά που νομίζετε ότι δεν τα παρατηρούμε.

Τόση αλαζονεία.
Και τόση αδιαφορία για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους με τον Δήμο που περιμένουν αγωνιωδώς την έγκριση του π/υ αλλά πληρώνουν τέλη, φόρους και δικαιώματα για να μπορείτε εσείς να κάνετε τα ταξίδια σας και να οργανώνετε τις φιέστες όμως.

Δεν ξέρουμε πια πότε λέτε αλήθεια για τα οικονομικά μεγέθη και πότε προσπαθείτε να μας συσκοτίσετε με τη δημιουργική σας λογιστική .
Ξέρουμε όμως πόσο καλά απειλείτε και εκφοβίζετε όσους τολμούν να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε.
Και πόσο μάστορες είστε στο να εμφανίζετε την παράταξή μας και εμένα προσωπικά ως υπαίτιους για ότι κακό συμβαίνει στο Δήμο αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας μήπως  και περισώσετε κάτι. Αλλά 2,5 χρόνια τώρα ο Ανδριώτικος λαός σας έμαθε πλέον καλά……

Καταψηφίζω το θέμα και δηλώνω ότι θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης με αίσθημα ευθύνης προς προάσπιση του συμφέροντος των δημοτών μας χωρίς διλήμματα και εκφοβισμούς.

Παρακαλώ όπως οι προεκτεθείσες απόψεις μου συμπεριληφθούν αυτούσιες στο κείμενο της απόφασης Δ.Σ. που θα εκδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου