Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Ανοιχτή επιστολή της Δημοτικής Παράταξης "Άνδρος της Ζωής μας" για την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Δ. ΆνδρουΟ επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Άνδρος της Ζωής μας" απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΔΣ και το δήμαρχο Άνδρου για την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της αδειοδότησης και εγκατάστασης και άλλων αιολικών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Άνδρο.
ΠΡΟΣ: 
Tο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου                      Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν 
                                                    14.12.2017
Κοινοποίηση:
Έπαρχο Άνδρου και Περιφερειακό Σύμβουλο Ν. Αιγαίου, κ. Δ. Λοτσάρη

Θ Ε Μ Α: Επείγουσα συζήτηση και λήψη απόφασης για την επικείμενη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων (ΑΠΕ) στο νησί μας  

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμε κύριε Έπαρχε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με αφορμή ακριβείς πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώση μας ότι επίκειται άμεσα η έγκριση χορήγησης άδειας λειτουργίας δύο νέων αιολικών πάρκων και σε συνέχεια παρομοίου περιεχομένου θέματος που είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. της 6.10.2017 (αφορούσε τροποποίηση της ΑΕΠΟ του έργου Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 ΜW και των συνοδών έργων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο), α ι τ ο ύ μ α σ τ ε ενώπιόν σας την κατεπείγουσα συζήτηση του εν λόγω ζητήματος σε συνεδρίαση του Σώματος εντός των προσεχών ημερών.

Συγκεκριμένα, και επειδή το πανέμορφο νησί μας φαίνεται ότι αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις εγχώριων και εξωχώριων ενεργειακών κολοσσών που θα επιφέρουν πολλαπλό αντίκτυπο στο παρθένο κυκλαδίτικο τοπίο μας, καθώς δε λαμβάνουν υπόψη τις ανεπανόρθωτες ζημιές που ενδέχεται να προκαλέσουν στο μικροκλίμα, τον υδροφόρο ορίζοντα, τη βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και την πανίδα της Άνδρου, την επικίνδυνη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των συμπολιτών μας, την οπτική όχληση και τη συνολική αισθητική αλλοίωση του τοπίου, την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Άνδρο με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό κ.λπ., πιστεύουμε ότι καθίσταται πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για το Δημοτικό μας Συμβούλιο, το οποίο επί του παρόντος διακατέχεται από άγνοια ως προς το θέμα των αιολικών πάρκων που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Άνδρο και – κυρίως – των δραματικών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της.

Ως εκ τούτου, α ι τ ο ύ μ α σ τ ε την σύγκληση, είτε έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. Άνδρου, είτε την κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος στην αμέσως προσεχή συνεδρίασή μας πριν τη λήξη του έτους, προκειμένου τόσο ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης όσο και ο Έπαρχος κ. Λοτσάρης να κληθούν να μας ενημερώσουν σε ποιες ακριβώς – οφειλόμενες - ενέργειες έχουν μέχρι σήμερα προβεί, ώστε να πληροφορηθούμε από έγκριτους επιστήμονες αντικειμενικά για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην υγεία και τη ζωή μας, να μας γνωστοποιηθούν τα συνοδά έργα που θα απαιτηθούν για την εγκατάσταση αυτών των ΑΠΕ και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον της Άνδρου και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ως δημοτικοί σύμβουλοι, τους οποίους ο ανδριώτικος λαός εξουσιοδότησε με την ψήφο του για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά του και να βελτιώσουμε τη ζωή του, λαμβάνοντας μια απόφαση που θα τιμά τον τόπο μας και την οποία θα κοινοποιήσουμε σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς.
Θεωρούμε απαραίτητο προηγούμενα το τοπικό συμβούλιο να έχει γνωμοδοτήσει έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Αν δεν το πράξουμε αυτό τώρα ως ανώτατο συλλογικό αποφασιστικό όργανο του Δήμου, θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές για όσα πρόκειται να συμβούν, με τη σιωπηρή συγκατάθεσή μας, στην αγαπημένη μας Άνδρο από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί μας.

Ήρθε επιτέλους η ώρα ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει ξεκάθαρη θέση στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, για να μάθει και ο κόσμος τι ακριβώς προτιθέμεθα να πράξουμε, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά του εν όψει της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Άνδρο.      

Για την "Άνδρο της Ζωής μας" 
Γιάννης Καπάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου