Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

Οι ανεμογεννήτριες και το Πρόγραμμα LIFE


Δεν ήξερες; Δε ρώταγες;

Διαβάσαμε πρόσφατα για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE,  που αφορά ιδιοκτήτες χωραφιών με αναβαθμίδες και στοχεύει στην αποκατάσταση επιλεγμένων αιμασιών και κατασκευών από ξερολιθιά, καθώς και στην επανακαλλιέργειά τους με τοπικές ποικιλίες και σύμφωνα με σύγχρονες μεθόδους, πρόγραμμα το οποίο ως παράταξη «Άνδρος της Ζωής μας» είχαμε υποστηρίξει. 

Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, με αφορμή την επικείμενη αδειοδότηση και εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στην περιοχή του πρώην Δήμου Κορθίου, αν θα είχε νόημα και αξία, αφού τους όποιους στόχους και προς τη σωστή κατεύθυνση θέτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αποκατάσταση των αναβαθμίδων έρχεται να τους υποβαθμίσει και να τους ακυρώσει μια άλλη εν δυνάμει δραστηριότητα που έχει σχέση με τη χωροθέτηση και τη δημιουργία αιολικών πάρκων και μάλιστα με τεραστίου μεγέθους ανεμογεννήτριες, ύψους πλέον των 100 μέτρων.Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα υπάρξουν υπεύθυνοι κάτοικοι και φορείς που γνωρίζουν το τι πρόκειται να συμβεί που θα επιτρέψουν να καταστραφούν αναβαθμίδες και ξερολιθιές που αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες, ήδη από την Ελληνιστική εποχή, προϊόντα του μόχθου Ανδριωτών λιθοξόων,  πετροκόπων και κτιστών, απαράμιλλου αρχιτεκτονικού κάλλους και ανεκτίμητης οικολογικής αξίας. Ούτε μπορούμε να σκεφτούμε πώς μπορούν να συνυπάρξουν αυτά τα καταπληκτικά ασύμμετρα γεωμετρικά σχήματα με τους πολύ φαρδείς δρόμους που χρειάζονται για τη μεταφορά και την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και, κυρίως, με τα πλατώματα για την έδρασή τους, έκτασης περίπου τεσσάρων στρεμμάτων.

Εμείς, ως Παράταξη, και επιστολές στείλαμε και τηλεφωνικώς ενημερώσαμε όσους ζήτησαν πληροφόρηση για ό,τι είχε υποπέσει στην αντίληψή μας. Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Μάλλον δεν θέλουν να ακούσουν, να μάθουν, να ενημερωθούν. 

Η στάση τους θυμίζει τον τίτλο του βιβλίου του Άρη Σφακιανάκη. «Δεν ήξερες; Δε ρώταγες;». Ούτε καν αυτό!

Εμείς πάντως θα περιμένουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή να μας ενημερώσει ο Δήμαρχος για όσα πρόκειται να συμβούν στο νησί μας σε ό,τι αφορά την αιολική ενέργεια. Σε καμία περίπτωση το πάρκο Κοπελούζου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι προς όλους. Και όταν λέμε «όλους», καταλαβαίνουν οι αποδέκτες. Μικρή η κοινωνία και όλοι γνωριζόμαστε. Και εαν δεν το πράξει θα το κάνουμε με το αίσθημα ευθύνης που απαιτείται εμείς.

Το πανέμορφο νησί μας δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεος όλων αυτών που το βλέπουν μόνο ως business. Οι αιμασιές της Άνδρου, οι σμιλευμένες με το αίμα και τη σοφία των εργατών της πέτρας, οι οποίες έχουν ανά τους αιώνες δημιουργήσει αυτό το εξαιρετικό λόγω της απλότητας και της ιδιοτυπίας, αλλά και ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυκλαδίτικης πολιτιστικής κληρονομιάς και ανήκουν ως ιδιαίτερης αξίας κτήμα στην παγκόσμια κοινότητα. 
 «Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή,
σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια,
σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τα αμπέλια του,
σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό. Μονάχα φως.»
(«Ρωμιοσύνη», Γιάννης Ρίτσος)


Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος http://andriakipress.com/2017/12/20/endiaferoun-oi-aimasies/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου