Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ


Την έλλειψη ανακύκλωσης την αντιλαμβάνεται κανείς από τα ...βουνά των σκουπιδιών που υπερχειλίζουν στους κάδους (ανεξαρτήτως χρώματος), οφειλόμενης κυρίως στην έλλειψη τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ). Τη διακρίνεις στους βρώμικους, ξεχαρβαλωμένους κάδους από τους οποίους ξεχειλίζουν οι σακούλες, καταλαμβάνοντας ακόμη και τα πεζοδρόμια. Η εισαγωγή «ξένων» υλικών στον μπλε κάδο είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα. Οι αιτίες, πολλές. Κατ’ αρχάς, όταν η αποκομιδή από τα απορριμματοφόρα δεν είναι συχνή, οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης επιβαρύνονται με κοινά απορρίμματα. Δεύτερον, της ανακύκλωσης δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών για ευαισθητοποίηση και σωστή χρήση. Αλήθεια, τι έγιναν για τον σκοπό αυτό τα πενήντα χιλιάρικα (50.000,00) ευρώ από το πρόγραμμα της ανακύκλωσης; Την ίδια στιγμή, η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας συρρικνώνεται και απαξιώνεται, ενώ οι υποδομές γερνούν και δεν αντικαθίστανται, με τα περισσότερα απορριμματοφόρα να βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Ο Δήμος Άνδρου είναι από τους ελάχιστους Δήμους που παρά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης χώρου διάθεσης των σύμμεικτων απορριμμάτων, εντούτοις δεν εκπόνησε ούτε ΤΣΔΑ, όπως προβλεπόταν στο νέο ΕΣΔΑ, με αποτέλεσμα να μην εισαχθεί στο ΠΕΣΔΑ, με τον λαλίστατο κατά τ’ άλλα …Έπαρχο να ποιεί τη νήσσα.


Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να είχε δώσει βάση στην ανακύκλωση, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς ο Δήμος Άνδρου αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και η δημιουργία ΧΥΤΥ απαιτεί ακόμη και αν αύριο λάβει ΑΕΠΟ σημαντικό χρόνο μέχρι την ολοκλήρωσή του. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως το 2030 τα κράτη-μέλη να έχουν φτάσει να ανακυκλώνουν το 65% των απορριμμάτων και να περιορίσουν την υγειονομική ταφή στο 10%.

Η Δημοτική Αρχή της προχειράντζας, της πολιτικής του "άρπα-κόλλα" και της λαϊκίστικης προσέγγισης όλων των προβλημάτων του νησιού δεν θα μπορούσε να κάνει την εξαίρεση στην υπόθεση της ανακύκλωσης. Αντί να κάνει μια ουσιαστική προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ώστε να μην συναντούμε το θλιβερό φαινόμενο κάδοι κάθε χρώματος να έχουν μέσα ...τα πάντα, η διοίκηση Σουσούδη προτιμάει την ...εύκολη κι επικοινωνιακή λύση, κι όχι την πραγματική και ουσιαστική. Και δεν φτάνει μόνο αυτό.

Ομολογούν ανερυθρίαστα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η ανακύκλωση ακόμη βρίσκεται στο μηδέν. Ποιος μπορεί να τους πιστέψει μετά από αυτά. Και τελικά τι μπορούν να κάνουν καλά;


2 σχόλια:

  1. Το αρθρο σας σωστα περιγραφει την απαραδεκτη κατασταση που υπαρχει στην Ανδρο . Αν ηταν και επωνυμο θα μπορουσε να αξιολογηθει . Αυτος που θελει δημοσιως να πει την γνωμη του , πρεπει να το κανει μονον, με το ονοματεπωνυμο του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή