Κυριακή, 12 Μαΐου 2019

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΆΝΔΡΟΥΓράφει ο Γιάννης Δαφνιωτίδης

Σε ότι έχουν αποτύχει οι προηγούμενες Διοικήσεις στην Άνδρο εμείς εγγυόμαστε πως θα αλλάξουμε τα δεδομένα. Δεν έχουμε δει κανέναν συνδυασμό έως τώρα σε αυτές τις εκλογές να παίρνει θέση για το θέμα των μετακινήσεων και των μεταφορών των κατοίκων του νησιού.
 
Η Άνδρος το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των αστικών κέντρων παραμένει ίσως το μοναδικό νησί που δεν έχει επίσημες και συχνές μεταφορές για να εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Και αν υπάρχει κάποια μέριμνα μέσω συνεργασιών και εργολαβιών δεν υπάρχει ένα δίκτυο μεταφορών που να εξυπηρετεί το σύνολο του νησιού. 

Χωριά και άνθρωποι απομονωμένοι από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τις μονάδες υγείας, τον πολιτισμό, την αγορά, ακόμα και τα κέντρα αναψυχής και Πολιτισμού. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τούς κατοίκους του νησιού αλλά και τους επισκέπτες. Κάτι που επηρεάζει άμεσα την οικονομία, τον πολιτισμό, την παιδεία, αλλά και την προβολή του τόπου μας. 

Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο δίκτυο. Με κάποια συγκεκριμένα δρομολόγια που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Δυστυχώς, όμως.  μετά από καιρό εγκαταλείφθηκαν. Αποτέλεσμα μαζί με την εγκατάλειψη των προσπαθειών ήταν να εγκαταλειφθούν ξανά και οι άνθρωποι τους οποίους εξυπηρετούσαν. 

Οι προσπάθειες αυτές λοιπόν του παρελθόντος δείχνουν πως το θέμα των μεταφορών δεν είναι κάτι ανέφικτο, αλλά με θέληση και συνεργασία μπορεί να δώσει πνοή ζωής στον τόπο. Σε προσωπική μου παρέμβαση για το θέμα αυτό πριν 3 χρόνια είχα λάβει από την τωρινή Δημοτική αρχή την απάντηση πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν στον τομέα των μεταφορών, γιατί υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ των εταιριών και του Δήμου που δεν δίνουν περιθώρια αλλαγών. Άραγε μήπως η αιτία που οι μεταφορές δεν λειτουργούν για το σύνολο του νησιού, είναι η έλλειψη θέλησης να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο; Πολύ πιθανόν. 

Φανταστείτε λοιπόν ποια θα ήταν τα αποτελέσματα μιας συχνής συγκοινωνίας μεταξύ των αστικών κέντρων. Πρώτα από όλα ο κάθε Ανδριώτης θα είχε πρόσβαση στις βασικές και αναγκαίες υπηρεσίες. Θα είχε πρόσβαση στον πολιτισμό, θα είχε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και τον Δήμο. Θα υπήρχε τόνωση της αγοράς. Της τοπικής αγοράς. Διότι στις ημέρες μας πολλές φορές είναι φθηνότερο για τον ντόπιο κάτοικο να επισκεφθεί την Αθήνα παρά να διασχίσει ολόκληρη την Άνδρο. Θα μπορούσε ο Ανδριώτης να μην νοιώθει αποκομμένος από το υπόλοιπο νησί. Οι επισκέπτες από την άλλη πλευρά θα είχαν την δυνατότητα να ανακαλύψουν κάθε όμορφη γωνιά του τόπου μας, χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για τις μεταφορές τους. Κάτι που στις ημέρες μας πολλές φορές είναι απαγορευτικό, για ανθρώπους που ψάχνουν μία μικρή και φθηνή απόδραση από την καθημερινότητα τους! 

Οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα αποκτούσαν μεγαλύτερη προβολή και απήχηση, καθώς οι χώροι των εκδηλώσεων θα ήταν πλέον προσβάσιμοι στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους. Ο επισκέπτης θα είχε πρόσβαση στα ιδρύματα Πολιτισμού του νησιού και την δυνατότητα να ανακαλύψει τον σπουδαίο ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του νησιού. Θα είχε πρόσβαση στις υπέροχες και διάσπαρτες παραλίες της Άνδρου. Στα πανέμορφα μοναστήρια μας. Θα είχε πρόσβαση σε κέντρα υγείας στις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Θα είχε πρόσβαση στην τοπική αγορά του νησιού καθώς και περισσότερες επιλογές, εφόσον δεν θα υπήρχε το εμπόδιο των αποστάσεων. Με λίγα λόγια ο Επισκέπτης δεν θα ήταν περιορισμένος στον τόπο διαμονής του αλλά θα είχε την δυνατότητα να ανακαλύψει ολόκληρη την Άνδρο. Ποιος κερδίζει λοιπόν από ένα τέτοιο εγχείρημα; Η Άνδρος στο σύνολο της. 

Δίνοντας προτεραιότητα στο οδικό δίκτυο του συνόλου της Άνδρου, αλλά και στις συγκοινωνίες όχι μόνο καταφέρνεις να στήσεις γέφυρες επικοινωνίας αλλά και να ανορθώσεις την οικονομία όπως και τον πολιτισμό του νησιού. Καταφέρνεις να κάνεις της Άνδρο έναν ονειρικό προορισμό για κάθε επισκέπτη, και έναν τόπο που ο καθένας θα ήθελε να κατοικήσει μόνιμα. 

Ο συνδυασμός μας, είναι έτοιμος και ικανός να λύσει ουσιαστικά προβλήματα όπως το πρόβλημα των μετακινήσεων, και μεταφορών. Η επιλογή είναι δική σας. 

Η ευκαιρία να πάμε μπροστά σαν τόπος είναι στα χέρια σας. 

Στις 26 του Μάϊου Επιλέγουμε αν θα μείνουμε στάσιμοι η θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Ένα βήμα που θα ωφελήσει το σύνολο του νησιού. Την Άνδρο της Ζωής μας.

*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Άνδρου, με τον συνδυασμό "Η Άνδρος της Ζωής μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου