Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!Του Σπύρου Τσαούση *

Η αειφόρος ανάπτυξη προϋποθέτει το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και ο βιωματικός τουρισμός προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Για να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της εμπειρίας ενός επισκέπτη αλλά και κατοίκων του νησιού μας, χρειάζονται στοχευμένες δράσεις.

Για παράδειγμα ένας περιπατητής στο φαράγγι των Διποταμάτων θα έρθει σε επαφή με ένα ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο, με νερόμυλους, με το δρόμο και το γεφύρι της Λατινοκρατίας. Παρόλο όμως που υπάρχει εδώ και δεκαετίες business plan και οι μύλοι έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέοι, δεν αξιοποιούνται.

Αν κάποιος μύλος άλεθε σε καθημερινή βάση σιτάρι και κριθάρι, αν φούρνιζαν ψωμί κοντά στο γεφύρι όπως παλιά, αυτό που θα βίωνε ένας επισκέπτης θα ήταν ασύγκριτο.
Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως το μυλοχώρι των Φρουσαίων.

Τα έργα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της υπαίθρου καθώς και η προβιομηχανική μας κληρονομιά αποτελούν μεγάλο πλούτο για το νησιώτικο τοπίο. Οι περιστεριώνες, τα κελιά, οι άλωνες, τα πατητήρια στέκουν διάσπαρτα, χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα να δει κάποιος πως ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Θεωρώ επιβεβλημένη μια πολιτική που θα προβάλει τα μοναδικής αξίας δημιουργήματα των προγόνων μας.

* Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλός με την Άνδρο της Ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου