Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Γράφει ο Πέτρος Στρατής *

Αυτή η χρονιά ήταν μπορώ να πω μία διαφορετική για εμένα. Μετά από ορισμένα έτη αναζήτησης μέσα από τον εκπαιδευτικό τομέα και την πρακτική του νησιού, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά στο νησί. Η επικοινωνία και οι εμπειρίες από το παρελθόν, τόσο από προσωπικές υποθέσεις, όσο και από κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά πάνω σε φλέγοντα ζητήματα ήταν καθοριστικές για να αποφασίσω να συνεργαστώ με τον άνθρωπο και την ομάδα που θεωρώ καταλληλότερους. Παρότι δεν εκλέχθηκα τα κέρδη ήταν πολλά, αφού γνώρισα και συζήτησα με αξιόλογους ανθρώπους σε όλο το νησί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τελικά ξεχωρίζεις και ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα και στην «άλλη πλευρά», όπως μερικοί υποστηρίζουν, δηλαδή ένα άλλο πολιτικό κόμμα ή συνδυασμό. Γιατί τελικά η διαφορά στο νησί θα έρθει όταν γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσά μας και βρούμε τρόπους να χτίσουμε τις δικές μας γέφυρες και θέσουμε κοινό όραμα. Παρόλα αυτά τελικά διαπιστώνεις και από ποιος ανθρώπους πρέπει τελικά να προφυλαχθείς.

Για πολλούς στην Ελλάδα θεωρείται αυτονόητο όταν κάποιος έχει αποφασίσει να ανήκει σε ένα πολιτικό κόμμα να ακολουθεί και να στηρίζει τυφλά ανθρώπους. Δυστυχώς γι’ αυτούς τα πράγματα αλλάζουν, αλλά εκείνοι παραμένουν στις αντιλήψεις που επικρατούσαν μάλλον στον μακρινό εμφύλιο και στην εποχή του δικομματισμού, ή απλά προσπαθούν να προβάλουν και στηρίξουν προσωπικά συμφέροντα, σε βάρος όμως των συμπολιτών τους. Ευτυχώς όμως για πολλούς ανθρώπους που τυχαίνει να γνωρίζω, αυτό δεν ισχύει πλέον και στηρίζονται στην προώθηση αξιόλογων ιδεών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από όσους έχουν όρεξη για ανιδιοτελή διάθεση στον τόπο και συζητούν για εφαρμογή εργαλείων και διαδικασιών που θα φέρουν την αλλαγή, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Είμαι βέβαιος ότι οι βάσεις πλέον μπαίνουν.

Έτσι, ξεκινήσαμε μία ομάδα, μεταξύ αυτών αρκετοί νεότεροι αλλά και πιο έμπειροι, μιας και η ηλικία είναι πάντα σχετική, να δημιουργήσουμε μία διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων για την προώθηση των ιδεών μας και την δημιουργία του κατάλληλου οράματος για το νησί. Οι δυσκολίες πολλές, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και από το ευρύτερο περιβάλλον, ωστόσο τέθηκαν στόχοι για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου, την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των δημοτικών συμβουλίων και γενικά μία στρατηγική που θα στοχεύει στη πλήρη διαφάνεια και συμμετοχή του κόσμου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε το ελεύθερο λογισμικό Consul, με το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν θέση στις αποφάσεις του Δήμου και να καταγράφουν τα προβλήματα ηλεκτρονικά, κάτι που τελικά θα εισαγάγει τις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες του νησιού. 

Τελικά, θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο για τη γιαγιά στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού που θεωρεί οικονομικά περιοριστικό να χρησιμοποιήσει μόνο ταξί για να μεταφερθεί στο κέντρο του νησιού και να λάβει τη σύνταξή της, ή σπίτια που δεν έχουν δυνατότητα να λάβουν ιατρική βοήθεια με ασθενοφόρο, λόγω προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ενώ τελικά το νησί γίνεται απόμακρο για μία μερίδα ανθρώπων που επιθυμούν να το επισκεφθούν, αλλά κάποιες χρονίζουσες καταστάσεις από το παρελθόν τους φοβίζουν. Όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προβληματίζουν, όπως η ανασφάλεια των πολιτών για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του κλεισίματος των σχολείων στην περιφέρεια και της απουσίας παιδικών γέλιων στα σοκάκια των χωριών, αλλά και άλλων σημαντικότερων ή μη προβλημάτων που έχει ο πολίτης κάθε χωριού στο νησί. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι την προηγούμενη Κυριακή βρισκόμουν στην καταμέτρηση των ψήφων σε ένα από τα εκλογικά κέντρα του νησιού, διαπίστωσα ότι ο μεγάλος χαμένος σε αυτές τις εκλογές δεν ήταν όσοι δεν εκλέχθηκαν, αλλά τελικά ο ίδιος ο τόπος μας, καθώς καταγράφηκε ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό αποχής από τις εκλογές της τάξης του 55%! Σε απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εκλεχθεί με 35%, τον έχει ψηφίσει μόλις το 19,25% όσων ψηφίζουν! Βέβαια, η απουσία συμμετοχής στις εκλογές είναι κάτι που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά δεν παύει να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού τελικά «ξεμπαστουρώνουμε» (για να μιλήσουμε με όρους Ανδριώτικους) τις κατσίκες και τις αφήνουμε να πάνε όπου θέλουν. Όχι μόνο αυτό, όταν φάνε το αμπέλι του γείτονα (ίσως και το δικό μας στη συνέχεια) θα κατηγορούμε τις ίδιες ως υπαίτιους για το κακό που έγινε, χωρίς ποτέ να αναλογιστούμε για τις ευθύνες που είχαμε, όταν δεν γίναμε ενεργοί πολίτες ή καθοδηγητές τους, όχι μόνο με την συμμετοχή μας στις εκλογές, αλλά προσφέροντας έστω με τις ιδέες και τις εμπειρίες μας στα κοινά, ίσως και κατακρίνοντας αυτούς που τελικά δεν διαχειρίζονται σωστά τον δημόσιο βίο, όποιος και αν είναι αυτός ή σε όποιο πολιτικό κόμμα και αν ανήκει.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όσους εκλέχθηκαν και ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουν ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την πρόοδο ολόκληρου του νησιού, αλλά και στις επόμενες εκλογές να συμμετάσχουν πολλοί περισσότεροι σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας.

 * Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου