Διακήρυξη Αρχών

Ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών

Άνδρος, Φλεβάρης 2014

Αγαπητοί συμπολίτες-σες,

Με τα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα για την ερχόμενη 5ετία και ιεραρχώντας ως πρώτιστο αγαθό το συμφέρον του Δήμου μας και των δημοτών του, ανέλαβα να ηγηθώ μιας νέας ανεξάρτητης δημοτικής πρωτοβουλίας, με στόχο να συσπειρωθούν σε αυτήν ευρύτερες δυνάμεις του τόπου μας, ικανές να ανταποκριθούν με τρόπο υπεύθυνο, ανιδιοτελή και άμεσο στις επιταγές και στις ανάγκες της εποχής μας.

Αισθανόμενοι  συνυπεύθυνοι για την πορεία, για το παρόν και το μέλλον  του τόπου μας,πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τους ακέραιους και αυτόφωτους συνδημότες μας να απεγκλωβιστούν από το παρακμιακό ανακυκλούμενο κατεστημένο, που σήμερα, μας παρουσιάζεται με την ίδια αποτυχημμένη συνταγή των δήθεν ‘’ έμπειρων δημοτικών συμβούλων’’, να τα αφήσουν στην άκρη  και να συστρατευτούν μαζί μας, ώστε να δώσουμε λύση και νέα πνοή στο Δήμο μας. 

Επιδίωξη μας θα είναι να επιτύχουμε τη συναίνεση των πολιτών σε ένα πρόγραμμα δυναμικό και δημιουργικό με προοπτική ένα καλύτερο μέλλον για την Άνδρο μας. Η κοινωνία της Άνδρου αποζητά την ενότητα και δεν επιθυμεί κατακερματισμούς και παραγοντισμούς.

Επιδίωξη μας είναι η δημιουργία μιάς άλλης αυτοδιοικητικής λειτουργίας, που θα δημιουργήσει νέα στελέχη στα αυτοδιοικητικά (και όχι μόνον) πράγματα του νησιού μας. Δεν έχουμε ως αυτοσκοπό την με κάθε πρόσφορο μέσο κατάκτηση της πλειοψηφίας στο Δήμο.

Επιδίωξη μας είναι, μέσα απο αυτήν την πρωτοβουλία μας,να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή στήριξη, η συζήτηση και η αποδοχή του προγράμματός μας και στην συνέχεια η διαρκής συνεργασία Δήμου και δημοτών, στα πλαίσια των δημοκρατικών θεσμών, με μόνιμη προοπτική το συμφέρον του τόπου μας.

Επιδίωξη μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις, να δούμε που συμφωνούμε, που διαφωνούμε, αναγνωρίζοντας ο ένας στον άλλον, ότι έχει άποψη. Είναι αναγκαίο να μάθουμε ξανά να κουβεντιάζουμε!

Επιδίωξη μας είναι να διαχειριστούμε το Δήμο με τομές και παρεμβάσεις ουσίας.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Φίλες και φίλοι,

Ας δώσουμε το μήνυμα σε όλους αυτούς, που έχουν ως μοναδικό σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας για την προσωπική τους προβολή και την κομματική και πολιτική τους ανέλιξη, ότι το ανθυγιεινό για την κοινωνία μας παιχνίδι τους έλαβε τέλος!

Ας δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο πραγματική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, αναδεικνύοντας μια Δημοτική Αρχή, που θα είναι δίπλα και μαζί με τον πολίτη και όχι απέναντι του, χωρίς ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις.

Καλούμε όλους τους φίλους και φίλες σε συστράτευση για να φέρουμε νέες ιδέες και προοπτική στον τόπο μας, να ανταμώσουμε και να φυτέψουμε έναν καινούργιο σπόρο στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας, για το παρόν  και το μέλλον όλων μας, αλλά κυρίως των νέων, να τους κρατήσουμε στην αγκαλιά μας, ανάμεσα μας και να μην πάρουν τον δρόμο της ξενητιάς, τους θέλουμε όλους εδώ!

Σήμερα εμείς, αύριο πολλοί περισσότεροι, με διαφορετικές διαδρομές και πολιτικές αναφορές ο καθένας, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, δημιουργήσαμε, την νέα Δημοτική κίνηση  «Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ».

«Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» δεν είναι άλλη μια δημοτική παράταξη
Λέμε όχι στις παρατάξεις και τα παραταξιακά ψηφοδέλτια.
 Λέμε όχι στα χρίσματα και τους χρισμένους.

Σήμερα εμείς, αύριο πολλοί περισσότεροι, οφείλουμε να επιδιώξουμε σαν σύνολο την αλήθεια και την κοινή λογική, φέρνοντας ουσιαστική δομική ανανέωση στον Δήμο.
Απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους πολίτες. Δεν στηριζόμαστε σε δήθεν έμπειρους δημοτικούς συμβούλους, αλλά  στεκόμαστε απέναντι, στα μικροπολιτικά συμφέροντα και τις προσωπικές επιδιώξεις, ξεπερνώντας κατεστημένα. 

Κανείς δεν περισσεύει στον τόπο μας! Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιδίωξή μας δεν είναι η εξουσία καθεαυτή, αλλά ο κοινός αγώνας για τη δημιουργία προοπτικών που θα εξασφαλίζουν τη ζωή τη δικιά μας και των μελλοντικών γενεών.

ΟΡΑΜΑ

Θέλουμε μέσα απο αυτή τη δημοτική κίνηση, που δημιουργήσαμε και σας παρουσιάζουμε, να μπορούμε να σας κοιτάμε αύριο στα μάτια, λέγοντας σας: ''εμείς τουλάχιστον τολμήσαμε, προτείναμε νέες ιδέες, νέους ανθρώπους''
Τώρα είναι και η δική σας σειρά να τους στηρίξετε !
Δεν είναι δυνατόν, να είναι οι νέοι και νέες, πετυχημένοι επιχειρηματίες, να μην είναι και οι πετυχημένοι εκπρόσωποι σας, στον Δήμο ! 
Αυτό πρέπει αυτή την φορά να τελειώνει !
Ξεκινάμε λοιπόν με ένα  όραμα, που θα μπορεί να μιλήσει στην ψυχή του κάθε Ανδριώτη της κάθε Ανδριώτισας, που σήμερα νιώθουν βαθιά μέσα τους το αίσθημα της εγκατάλειψης από τους τοπικούς Δημοτικούς άρχοντες, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν.

Σήμερα,

· όλοι εμείς, που αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική της κριτικής «εκ του ασφαλούς», της σιωπής, της αδράνειας,    της αδιαφορίας και της ατομικότητας, 
· όλοι εμείς, που νοιαζόμαστε και αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, 
· όλοι εμείς, που επιθυμούμε να δομήσουμε μια άλλη πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 
· όλοι εμείς, που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια βιώσιμη Ανδρο και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή, 
· όλοι εμείς, που θέλουμε ένα ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο χωρίς αποκλεισμούς, με μπροστάρηδες τους νέους και υποστηρικτές όσους είναι πρόθυμοι μέσα από ανοιχτές διαδικασίες να προσφέρουν πολύτιμη γνώση, με κοινωνική αλληλεγγύη, με ισότητα και με σεβασμό στη διαφορετικότητα, 
· όλοι εμείς, που πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση και αναγνωρίζουμε τον τρόπο, που αυτή επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή, που πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τα μικρά και τα μεγάλα, κοινά οράματά μας, για την πρόοδο του τόπου μας συνολικά,
· όλοι εμείς, που πιστεύουμε, ότι μπορούμε να κάνουμε την  ανατροπή του μοντέλου που μας σερβίρουν οι δήθεν έμπειροι, που δεν είναι τίποτα άλλο, από την επιστροφή  στην παλαιότερη κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιας φαύλης λογικής για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, που δεν έχει οδηγήσει πουθενά,
· όλοι εμείς, που συμμετέχουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια, 

πιστεύουμε ακράδαντα ότι ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΔΡΟ !

Την Άνδρο της ζωής μας: 

· που μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά με την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των συλλογικών φορέων, των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών. 
· που θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
· που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού.
· που θα δημιουργεί νέες και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, που θα παρεμβαίνει για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας ανάσα ζωής στους συμπολίτες μας.
· που θα σέβεται τον ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μας πλούτο.
· που θα ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα και την ισονομία, έξω από ιδιοτέλειες, προσωπικά συμφέροντα, ημέτερους και λοιπές μεθοδεύσεις.

και τέλος, αξίζουμε μια τοπική κοινωνία, που θα στηρίζεται πρώτα και κύρια στις δικές της δυνάμεις και, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία και την ύφεση σε εθνικό επίπεδο, θα μπορεί να στέκεται στα πόδια της χωρίς να αναλώνεται σε παρακλητικές λογικές και επαιτείες προς το κεντρικό κράτος, το οποίο έχει ήδη καταρρεύσει.

Με μεγάλο σεβασμό και αγάπη στην πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Άνδρου και στο απέραντο φυσικό κάλλος, που διαθέτει ο τόπος μας, θα επιδιώξουμε να συναποφασίζουμε με τους πολίτες για κάθε τι που αφορά το Δήμο και τους δημότες μας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Θα παλέψουμε να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία και ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου, να μπει ένα τέλος στην ανευθυνότητα και στην κατασπαστάληση του δημόσιου χρήματος, αξιοποιώντας δημιουργικά και υπεύθυνα τους κόπους και τις εισφορές των δημοτών μας. Δηλαδή να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ.

Επιλογή μας θα είναι η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, θα καλλιεργήσουμε το ηθικό καθήκον, την ηθική συνείδηση και το κοινωνικό περιβάλλον.

Δεν θα χαϊδεύουμε αυτιά, δεν θα παίζουμε παιχνίδια στην αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, θα καταδικάζουμε τα κακώς κείμενα, θα «σπάμε αυγά» και χρόνια αποστήματα. 

Πάμε κόντρα  στα παζάρια συναλλαγής του «πάρε-δώσε», διαφωνώντας αν χρειαστεί με δημότες και φίλους που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν μας επιβάλλει κανείς τη συμμετοχή μας στα κοινά. Θέλουμε και συμμετέχουμε για το κοινό όφελος.

Με ισχυρό πολιτικό λόγο και δημόσιες δεσμεύσεις.

Μπορούμε ν’ ανοίξουμε διάλογο με τους συμπολίτες μας για τα προβλήματά τους, να συζητήσουμε για το σήμερα και το αύριο. Με καταγραφές προβλημάτων και σωστή αξιολόγηση θα καταθέσουμε και τις προτάσεις μας. Υπάρχει θέληση να είμαστε παντού, κάθε μέρα δίπλα σε όλους τους συμπολίτες, σε αυτούς που αντιδρούν και σε αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, στις κακές και στις καλές στιγμές, ανοιχτοί στην εποικοδομητική κριτική, στην καλοπροαίρετη διαφωνία.

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση  « Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ», δεν έρχεται να διχάσει αλλά  έρχεται να ενώσει, να συνθέσει απόψεις, να πετύχει τους στόχους που βάζει.
Ο δρόμος μας θα έχει λίγα λόγια και ουσιαστικές πράξεις. Αυτό το δρόμο έχουμε επιλέξει , σ’ αυτόν θα πορευτούμε με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα.

Τίποτα δεν μπορεί να κάνει κανείς μόνος του.Γιατί η δύναμη ενός τόπου, είναι η δύναμη των πολιτών του.

Η δύναμη της Άνδρου, είναι η δύναμη των ανθρώπων της, όχι μόνο όσων ζούμε εδώ, αλλά ακόμη και όσων ζούνε και μεγαλουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά η ψυχή τους είναι εδώ μαζί μας. Και τους θέλουμε διαρκώς μαζί μας!

Θα τους καλέσουμε αυτή την φορά να έρθουν μαζικά κοντά μας και να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους διαψεύσουμε,αλλά θα τους κάνουμε περήφανους.

Θα προχωρήσουμε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του νησιού μας, επιδιώκοντας οικονομικά προγράμματα και συμφωνίες, τόσο με την κεντρική διοίκηση, όσο και με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σήμερα όλοι οι Έλληνες ζούμε από την αρχή αυτής της κρίσης, αλλά ακόμη και πριν από αυτήν, την αδυναμία των παραδοσιακών μορφών διοίκησης, να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στα δεδομένα της σκληρής οικονομικής και όχι μόνον πραγματικότητας που βιώνουμε σαν λαός.

Οφείλουμε λοιπόν να απαντήσουμε στη κρίση που βιώνει και το δικό μας νησί, με νέα εργαλεία ανάπτυξης, με νέες μορφές συλλογικότητας,με νέες αρχές κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Αυτό είναι για εμάς, εφαρμοσμένη πολιτική, για την ανακούφιση των συμπολιτών μας συνολικά.

Αυτοδιοικητική πολιτική, που κάθε μέρα να βλέπει ένα μικρό έστω κομμάτι του σχεδίου της, να γίνεται πραγματικότητα και να απαντά στις νέες ανάγκες των πολιτών.

Καλούμε όλους εκείνους που επιθυμούν να έρθουν και να διαθέσουν γνώσεις, εμπειρία και χρόνο για τον κοινό στόχο. Δημιουργείται η ανάγκη (και το ζούμε όλοι μας) ότι πλέον, μετά και την εμπειρία του ενιαίου Δήμου, υπάρχει η ανάγκη στροφής σε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, σε σχέση με αυτό που επικρατούσε μέχρι σήμερα.

Να υπάρξει ο  περιορισμός της όποιας άσκοπης σπατάλης, ο εξορθολογισμός των δημοτικών υπηρεσιών, η ανασυγκρότηση του εισπρακτικού μηχανισμού, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, οι συμπράξεις με το εθελοντικό κίνημα για περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι διαδημοτικές συνεργασίες με στόχο τις οικονομίες κλίμακας.

Η  επένδυση στην τοπική ανάπτυξη (επιχειρηματικότητα, πολιτισμός, νέες τεχνολογίες, αγρο-κτηνοτροφική παραγωγή κτλ.) είναι μόνο μερικοί από τους τομείς στους οποίους μπορεί και πρέπει να στραφεί  ο Δήμος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

Η Δημοτική αρχή, η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση οφείλουν να πρωτοστατούν και να συμμετέχουν, αυτό είναι το πιστεύω μας, αυτό θέλουν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου.

Η Δημοτική αρχή οφείλει να είναι ενημερωμένη  και αποτελεσματική. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο Δήμος θα πρέπει να αναπτύσσει δίκτυα, θα πρέπει να εντάσσεται σε δίκτυα, να συνθέτει και να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις, να διεκδικεί, να εντάσσει και να εκτελεί έργα και δράσεις σε  Ευρωπαϊκά προγράμματα, να μάχεται για την προώθηση των συμφερόντων του συνόλου των κατοίκων του νησιού. Οφείλει φυσικά και να ενημερώνει τους πολίτες, να διαβουλεύεται μαζί τους και να τους παρακινεί να συμμετέχουν, κάθε φορά που πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες κρίνουν και καθορίζουν το μέλλον, την πορεία και την τύχη της Άνδρου. Η ενημέρωση και η συμμετοχή των κατοίκων ενός τόπου αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε δημοτική αρχή, που θέλει να αντιμετωπίζει τους δημότες της δημοκρατικά και ισότιμα.

Η Δημοτική αρχή οφείλει να είναι παρούσα στα προβλήματα όλων των συμπολιτών και να δίνει λύσεις. Να απαιτεί  από όλους την τήρηση των υποχρεώσεων τους απέναντι στον Δήμο και το δημόσιο χώρο, να εμπνέει για προσφορά με τη συλλογική της δράση και να εγγυάται το σεβασμό σε κανόνες και δικαιώματα.

Θέλουμε μαζί μας, όλους όσους αποστρέφονται το πολιτικαντισμό, τον παλαιοκομματισμό, τις μεγαλοστομίες, τις δήθεν έμπειρες γνώσεις για τα δημοτικά μας πράγματα, που όλως τυχαίως, παρουσιάζονται σε κάθε προεκλογική περίοδο και μετά εξαφανίζονται, μέχρι να ξανάρθουν οι εκλογές.

Ελάτε λοιπόν, να συμπαραταχθούμε με τις παραγωγικές, επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή και των νέων μας, νέων στα χρόνια και την ψυχή, για να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες όλων μας για έναν νέο, δημιουργικό Δήμο.

Καλούμε σε ισότιμη και ανιδιοτελή συμπαράταξη όλους τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες με εμάς, με τη δέσμευση, ότι στη νέα αυτοδιοικητική προσπάθεια θα πάμε όλοι μαζί!

Θέλουμε να εκλεγούμε για να δίνουμε λύσεις, όχι για να απολαμβάνουμε την εξουσία!

Πάμε μπροστά, πάμε δυνατά, με όραμα και ελπίδα!

Όλοι μαζί, όλοι ενωμένοι για ένα καλύτερο νησί, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας, 
 να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες
 που πρέπει να δοθούν, στις αμέσως προσεχείς μέρες.